Běhání v létě – jak si to užít a vyhnout se úpalu

od | Čvc 25, 2019 | Teorie běhu | Žádné komentáře

Ranní letní běh probouzející se krajinou či městským parkem má své nezaměnitelné kouzlo. Nicméně pokud musíte běžet v poledním žáru či odpoledním úmorném vedru, a nebo kvůli alergii řešíte co na rýmu, je dobré vědět, na co si dávat pozor, aby to pro vás zůstalo příjemným zážitkem.

Pozor na vysoké teploty

léto

Je léto a teploty stoupají

Běh je návyková činnost, pozitivní závislost. V létě je nejpříjemnější běhat ráno – přes den je přílišné horko a večer jen otravné dusno, které nedává velkou naději na to, že běh bude opravdu osvěžující. Pud sebezáchovy nám velí, že neběháme v pravé poledne a na přímém slunci. Tím se v podstatě eliminuje nebezpečí úžehu. Ale i běhání ve stínu parku či lesa přináší určitá nebezpečí – a je dobré o nich vědět. To hlavní nebezpečí se nazývá úpal.
Zatímco úžeh nám hrozí ve chvíli, kdy jsme na přímém slunci, úpal je mnohem rafinovanější, protože mu stačí “jen” horko. Jeho následky mohou být nebezpečné. Příčinou je nahromadění tepla v těle, které si s ním nedokáže poradit přirozenou termoregulací. Tělo se zahřívá, jeho teplota může dosáhnout i 40 stupňů a hrozí nepříjemné příznaky: bolesti hlavy, zmatenost, zvracení, bezvědomí, svalové křeče. V krajním případě třeba i otok mozku, v nejkrajnějším případě i smrt.

Jak na běh v parném létě

pot

Není třeba se obávat, že každý, kdo v horkém letním dni popoběhne, nutně skončí v nemocnici. Nicméně při běhu v parném létě je opravdu dobré dodržovat několik jednoduchých zásad:

 

● Pokud to opravdu není bezpodmínečně nutné, neběhejte mezi polednem a třetí hodinou odpolední, kdy je vedro nejúmornější.

● Vždycky myslete na to, že dostatečné množství tekutin je ve vedru mnohem důležitější, než počet uběhnutých kilometrů.

● I když většinou neběžíme na slunci, je dobré mít pokrývku hlavy. Sluníčko je schopno si nás najít kdekoliv, i přes koruny stromů.

● Je-li to možné, je dobré běhat podél tekoucí vody, nejlé

pe po cestě podél potůčku v lese – je tam chladněji a můžeme si kdykoliv namočit hlavu a ramena.

● Tričko, ponožky a kalhoty – zkuste funkční materiál, který dýchá. Nezadržuje pot, nedře a nelepí se na kůži. U triček je důležité dbát na to, aby vám nebyla těsná u krku a v podpaží, kalhoty jsou lepší dvouvrstvé, protože se nevyhrnují po těle. Ponožky jsou nejlepší bezešvé, ale to platí bez ohledu na počasí.

● Obecně pak pro běhání ve vedru platí totéž, co při každé krajní zátěži – nevletět do něj po hlavě, začínat pozvolna a pak postupně přidávat, podle toho, jak si tělo na horko zvyká.

● Speciálně pro alergiky je pak důležité, aby sledovali “svoji” pylovou sezónu a v kritických dobách nevybíhali vůbec. Nejprve je nutno zbavit se rýmy a teprve potom obout běžecké boty – ale to už je docela jiná kapitola.

Tak šťastné vyběhnutí i doběhnutí!

sportica 3

  Chladivý šátek Cool Scarf

 

Jak se vy chráníte před nemilosrdně žhnoucím sluncem? Nosíte kšiltovku, camelbak, nebo se jinak osvěžujete?

ČTĚTE TAKÉ:  Plánujeme nový běžecký rok - s rozumem a odhodláním