Běžecké spodní prádlo – rady a tipy od běžců pro běžce

od | Lis 30, 2020 | Běhám, Teorie běhu

Spodní prádlo je často opomíjenou součástí běžeckého úboru. A to i přes to, že nevhodně zvolené negližé může při běhu způsobovat nepříjemné pocity, odřeniny a další potíže. Určitě to znáte z vlastní zkušenosti. I já jsem to kolikrát poznala na vlastní kůži. A vím, že to rozhodně není nic příjemného, za běhu si popotahovat kalhotky, tanga vytahovat kdovíodkud, odřeniny pod lemem podprsenky…
Pojďme se tedy podívat, jaké prádlo je pro běh ideální.

psychoterapie není ostuda

Proč je důležité zvolit vhodné běžecké spodní prádlo

Kalhotky, trenýrky, tanga, boxery, slipy, bombarďáky a podprsenky máme při běhu nejblíž na těle, proto  představují klíčovou část běžeckého oděvu. Běžecké spodní prádlo 🩲 slouží v první řadě k tomu, aby chránilo tělo a při běhu zajišťovat oporu. Funkční spodní prádlo reguluje vlhkost, v létě chrání před horkem a v zimě tělo udržuje v teple.

 

Jak to mají rádi čeští běžci?

Před nějakou dobou jsem na FB vyhlásila anketu, kde jsem chtěla zjišťovala, jak to mají čeští běžci se spodním prádlem. Na základě odpovědí, které jsem posbírala, můžeme běžce rozdělit do tří skupin – hanbáře, kteří nenosí spodní prádlo na běh nikdy, letní větrače, kteří odhalují své intimní partie pouze v létě, a stydlíny, kteří by bez spodního prádla v životě nevyběhli. Mluvíme tedy o spodním dílu spodního prádla. O podprsenkách bude řeč poslezé.

 

Někdo to rád holé

Možná vás to překvapí, ale tato skupina běžců-hanbářů je, zdá se, nejpočetnější. Především ženy si pochvalují, že si kalhotky při běhu nemusí neustále povytahovat nahoru, stahovat dolů či vytahovat z mezihýždí (a kdoví odkud ještě), nemusí řešit zařezávající se tanga, nepříjemné odřeniny, ani mykózy. Pozn. některé ženy radí před vyběhnutím s holou prdkou pro jistotu kompletní odchlupení intimních partií 😉🙃.

I muži si běh „na volno“ užívají více, protože je netrápí „vlk“, rolující se nohavičky trenýrek, ani zařezávající se spodky.

Pozor na zrádné legíny

Pozor na zrádné legíny

V případě, že se rozhodnete vyběhnout na ostro, doporučuji nejdřív řádně zkontrolovat kvalitu legín či běžeckých kraťas/sukně, abyste si nezpůsobili faux pas. Stačí slabší materiál, jeden nešťastný předklon při strečinku a bude vám vidět až… do kuchyně 😆.

 

Půl na půl

Velká část běžců přebíhá z jednoho tábora do druhého. V létě běhají na volno, zvlášť pokud oblékají běžecké šortky či sukně s všitými kalhotkami/slipy/síťkou. A v zimě se vyzbrojují kvalitním spodním prádlem. Často i zatepleným (pozn. autorky: o zatepleném spodním prádle slyším prvně). Představuji si je nějak takto 😀:

Pletené pánské trenýrky

Pletené pánské trenýrky

 

Zásadně dole „s“

No a pak tu máme skupinu běžců-stydlínů, kteří se svého spodního prádla nechtějí vzdát ani při sportování. Jak jsem z ankety zjistila, jedná se především o ženy. Bez mučení přiznávámm, že patřím mezi ně. Spodní prádlo na běh oblékáme především z hygienických a komfortních důvodu. Přijde mi, že legíny či šortky jsou vlivem běhu neustále v pohybu, a pokud mají na onom místě švy, není to vždy zcela příjemné 🙄. Kalhotky chrání intimní partie před odřeninami a spáleninami. Ale je třeba je vybírat uvážlivě. Za těch pár let běhu už vím, ve kterých kalhotkách/tangách mohu a ve kterých nesmím vyběhnout. Často je to vykoupeno bolestnou zkušeností, ale aspoň si to člověk zapamatuje 😀. Některé ženy oblékají kalhotky jako další izolační vrstvu během chladných měsíců i jako savou vrstvu za vysokých teplot.

České ženy běhají nejčastěji v bezešvém spodním prádle, funkčních tangách či kalhotkách a v zimě mnohé sahají po nohavičkových spodních kalhotkách. Muži volí často bezešvé slipy či tzv. boxerky.

 

Co na to doktoři?

Ze zdravotního hlediska prý na volbě spodního prádla až tak nezávisí. Díky tomu, že běh je většinou krátkodobá záležitost (málokdy běžíte v kuse dva a více dní 😀), nehrozí, že by se kontakt textilie s intimními partiemi nějak negativně projevil. Co se týče gynekologického hlediska, vaginální flóru ovlivňují jiné faktory než materiál spodního prádla/funkčních legín/šortek apod. Zvlášť když se žena po doběhu svlékne a osprchuje. Podstatně důležitější je celkové zdraví, stav imunity a bezpečný sexuální život 😉. Není-li možné prát legíny po každém vyběhnutí, je asi lepší si kalhotky vzít. 

Problémy, které může způsobit nevhodně zvolené spodní prádlo

  • otlaky
  • odřeniny
  • opruzeniny, tzv. vlk
  • gynekologické mykózy
  • nízký komfort a rozptylování při běhu (zařezávání mezi hýždě či do intimních partií, klouzání dolů, vysouvání, rolování nohaviček)

Krajkové prádlo nebude vhodná volba

 

Výhody funkčního běžeckého spodního prádla

Chcete-li se při běhu cítit komfortně a neřešit klouzající, škrábající nebo zařezávající se prádlo, měli byste sáhnout po funkčním spodním prádle speciálně vyvinutém pro potřeby běžců. To je vyrobené ze speciálních funkčních materiálů, které z pokožky odvádí pot a zajišťují pocit sucha. Navíc funkční spodní prádlo perfektně sedí na místě, nesjíždí, nešrtí, ani se nepříjemně nelepí na kůži (samozřejmě je nutné zvolit správnou velikost).

Možná vás to překvapí, ale vhodně zvolené spodní prádlo vám může pomoci k lepším běžeckým výsledkům. Právě proto, že vás nerozptyluje, můžete se plně soustředit na svůj cíl. Není pravda, že funkční běžecké prádlo je jen pro polo/profesionály. Skvělý pocit při běhu si zaslouží každý z nás.

Dalším levelem je tzv. kompresní spodní prádlo, které kromě výše uvedených výhod působí na svalstvo, čímž vám zajistí lepší stabilitu a pomůže při tréninku.

Vybíráme sportovní podprsenku

Vybíráme sportovní podprsenku

 

Běžecké sportovní podprsenky

Pánové prominou a tento odstavec přeskočí, jelikož je věnován především ženám. Mnoho z nás, resp. z vás, které jste od přírody (nebo šikovných rukou plastického chirurga) obdařeny velkými prsy, při běhu trpí, jelikož pohupování a skákání v kombinaci s gravitací může způsobovat nepříjemné až bolestivé pocity. Pokud si ale vyberete správný typ podprsenky, užijete si běh s „áčkama“ i „efkama“ 😉.

Správná sportovní podprsenka poskytuje podporu při jakémkoli pohybu. Přínos sportovních podprsenek spočívá v materiálu, který je pevný a pružný a většinou umí odvádět potSportovní podprsenky jsou také díky svému střihu, zapínaní a širokým ramínkům pohodlnější, jelikož nikde netlačí, ani neškrtí. Díky uzavřenému tvaru košíčků se nemusíte bát, že vám prsa při větším pohybu nečekaně vykoukla.

Jak vybrat vhodnou sportovní podprsenku

1. Zapomeňte na sportování v klasické podprsence. Ta vám nikdy neposkytne dostatečnou oporu pro prsa. Sportovní podprsenky mají specifické vlastnosti a jsou speciálně uzpůsobeny pro cvičení. Dokáží pohyb prsou při prudkém cvičení snížit až o 1/2 a lépe je drží na svém místě, čímž brání jejich poškození, vytahání či bolesti. Jelikož jsou prsa složena z měkkých tkání, jakékoliv jejich narušení (vlivem nenošení podprsenky, gravitace či genetika) způsobuje pokles poprsí. Při běhu se ženské prso vychyluje až o 8–15 cm (záleží na velikosti a váze), proto je potřeba opravdu kvalitní opora.

2. Při zkoušení podprsenku otestujte pohybem. Správná sportovní podprsenka by měla minimalizovat pohyb prsou do všech stran. Nebojte se si ve zkušební kabince zaskákat, zaběhat si na místě či udělat pár výpadů.

3. Správná velikost je základ. Často však záleží i na výrobci, střihu a materiálu. Proto berte označení velikosti jen jako orientační a řiďte se tím, jak se v podprsence cítíte. 

4. Pevnost musí být. Sportovní podprsenka musí být velmi pevná, aby při sportu nedošlo k poškození prsou (zejména vaziva). Čím větší prsa, tím pevnější podprsenku potřebují. Oporu prsům zajišťují buď vyztužené košíčky, nebo pevný materiál, který prsa přitiskne k tělu, čímž zabrání jejich pohybu. Slabý materiál bez výztuže naopak nechává prsa volně „poskakovat“, což však může mít negativní vliv na jejich zdraví i estetický dojem.

5. Materiál volte jedině funkční. Ten bude odvádět pot z těla a přitom bude pevný, odolný a příjemný na pokožku. Materiál ovlivňuje, jak dlouho vám podprsenka vydrží, zda bude držet svůj tvar i po půl roce cvičení, nebo se po pár týdnech vytahá. Raději investujte do dražšího, za to odolnějšího kousku s delší životností. Cenově nejnáročnější jsou sportovní podprsenky vyrobené z antibakteriálního materiálu, díky němuž nedochází k tvorbě plísní a nepříjemného zápachu.

6. Pozor na zrádný spodní lem. Kolikrát se mi po dlouhém běhu stalo, že jsem měla pod prsy dlouhou odřeninu právě od spodního lemu podprsenky. Vím, že se to dá řešit vazelínou, ale já jaksi nejsem schopná si ji nikdy koupit 🤦‍♀️. A tak čas od času trpím 😀. Spodní lem by vás neměl nikde škrtit a nesmí ani odstávat. Pro maximální pohodlí by měl zasahovat maximálně 2 centimetry pod prsa a neměl by se při pohybu posouvat nahoru (špatná velikost či střih). Řešením jsou podprsenky se silikonovým proužkem na spodním lemu.

sportovni podprsenka

 

Tipy pro běžkyně od běžkyň:

  • Victoria´s Secret – ani by mě nenapadlo, že VS šije sportovní podprdy, ale prý jsou super 😀
  • Panache – často zmiňovaná a velmi oblíbená podprsenka pro velká prsa
  • Under Armour (viz foto vpravo) – tu doporučuji já, má široká ramínka a prsiska přitiskne tak, že se ani nehnou 😀
  • Nike – také často zmiňovaná značka, bohužel ne konkrétní tipy

 

Konec dobrý, všechno dobré

Každý běh, který dokončíte bez odřenin a jiných šrámů je dobrý. Proto doporučuji spodní prádlo na běh pečlivě vybírat, důkladně vyzkoušet v kabince (alespoň co se podprsenek týče) a nepodceňovat. Pro dlouhé běhy doporučuji mazat inkriminovaná místa obyčejnou bílou vazelínou, případně někdo doporučuje i indulonu.
A mužům, kteří nemají bradavky kryté podprsenkou, doporučuji přelepovat náplastmi, abyste nedoběhli s krvavými skvrnami na triku, což můžete často vidět třeba po půl/maratonech. 

odřené bradavky

Au

#spolupráce @tranýrkárna.cz

A co na sebe po doběhu?

Představte si, jak přiběhnete celý zpocení a příjemně unavení, dáte si sprchu a pak si chcete obléct něco pohodlného. Za mě je to jednoznačně jednoduché tílko a pohodlné trenýrky 😀. Ať jaro, nebo zima, je to můj nejčastější domácí úbor 😀. Proto děkuji Trenýrkárně za tyhle peckovní trencle, se kterými jsme teď s klukama jako trojčata, nebo bratři v trenkách 😀. Zároveň myslím, že je to super tip na vánoční dárek pro celou vaši rodinku 😉. Do 4. 12. 2020 navíc můžete využít slevu 20 % s kódem: BF20 😉

 

 trenyrkarna.cz

trenýrkárna sleva

Jak jste na tom vy se spodním prádlem při běhání? Nestyďte se a doporučte svým kolegům běžcům, co vyhovuje vám.

ČTĚTE TAKÉ:  Nejlepší běžecké filmy - doporučeno samotnými běžci