Bezlepková strava – Módní hit, nebo cesta ke zdravému štíhlému tělu?

Jím | Žádné komentáře

Dnes se s blogerkou Kamilou Dusilovou podíváme na základní informace o lepku a bezlepkových potravinách. Takže pokud si stále nejste jistí, o co se jedná, a pro koho jsou bezlepkové potraviny určené, nechte se poučit od Kamči ;).

Bezlepkové potraviny – jedná se o potraviny, které neobsahují lepek. Klasické potraviny, které jsou vyrobené z obilovin (pšenice, ječmen, oves a žito), lepek obsahují. Bezlepkové potraviny jsou primárně určené pro lidi s alergií na lepek, tzv. celiakie. Celiaci mají po konzumaci lepku zdravotní problémy, které se týkají především trávení. V podstatě lepek nestráví jako normální zdravý člověk.

Chtějí jen být IN?

V dnešní době je ale v módě, že bezlepkové potraviny konzumují i lidé, kteří alergii na lepek vůbec nemají. Z vědeckého hlediska to ale není úplně nejrozumnější volba. Zdravé tělo lepek potřebuje. Tato móda se nejvíce rozšířila mezi celebritami (hlavně v USA) a v poslední době i mezi vrcholovými sportovci. Ti tvrdí, že bezlepková dieta a celkově absence lepku v potravinách zvyšuje sportovní výkon. Můžeme ale jen polemizovat, jestli je to pravda nebo ne. Ve skutečnosti může jít jen o placenou reklamu.

Příklady bezlepkových potravin

Bezlepkové pečivo, kukuřičné těstoviny, rýžový chléb, rýže, brambory, luštěniny, ovoce a zelenina, kukuřičná mouka, kukuřičné lupínky, maso, mléko, vejce, pohanka, med, cukry, čaj, med, káva, sója, bezlepkové pivo, atd. 

zito

Obiloviny

potraviny, které lepek obsahují

Rohlíky, chléb, těstoviny, pivo, houskové knedlíky, pšeničná mouka, uzeniny (salámy, párky, sekaná), omáčky, kečupy, majonézy, dochucovadla, zákusky, čokoláda atd. 

Já osobně nejsem zastáncem vyřazení lepku z jídelníčku. Pár bezlepkových potravin jsem vyzkoušela, ale moc mi to nechutnalo. Třeba u těstovin mi vadilo, že vůbec nedrží pohromadě a ani chuť nebyla nejlepší.

Určitě není dobré to s lepkem přehánět. Tělo totiž potraviny obsahující lepek zpracovává delší dobu než potraviny, které ho neobsahují. Po konzumaci lepku se můžete cítit více unavení a přejedení. Takže samozřejmě všeho s mírou

 

Autorka: Kamila Dusilová

ČTĚTE TAKÉ:  Kontaktní čočky - zázrak, na který nedám při sportu dopustit