Skvělý bezlepkový low carb chleba na sváču i k večeři

Peču | 16 komentáře(ů)

Asi nejsem sama, kdo v kuchyni neustále bojuje s problémem „co uvařit“. Zvláště pokud jste doma a vaříte každý den jako já. To potom člověka nutí hledat nové recepty a rozšiřovat tak repertoár domácí kuchyně. Poslední půl rok se se střídavou intenzitou zajímám o tzv. low carb neboli nízkosacharidové stravování. A právě z tohoto soudku pro vás dnes mám jeden výborný tip.

 

Jedná se o bezlepkový sýrový chleba, který budete mít za hodinku na stole a ručím vám za to, že tam dlouho nevydrží 😆. Tak pojďme na to.

Suroviny:

Syrovy chlebik rez

Bezlepkový low carb chleba

  •  20 dkg tvrdého sýra (eidam, gouda)
  • 4 celá vejce
  • 4 PL psyllia
  • sůl
  • dle chuti semínka, ořechy a koření (např. mletý kmín)

A to je ze surovin na bezlepkový sýrový chléb vše!

Tip:  První chleba jsem zkoušela z 30% eidamu, uzeného eidamu a přidala jsem i kousek nivy. Příště určitě eidam nahradím goudou, myslím, že chuť chleba bude výraznější a ještě lepší.

 

Postup:

Sýr si nastrouháme do misky, stačí nahrubo. Přidáme 4 celá vejce, 4 polévkové lžíce psyllia, sůl, pokud chceme tak i semínka a oříšky (já použila lněné a slunečnicové semínko). Můžete experimentovat i s různými druhy koření – kmín, paprika, kurkuma apod.

Všechno důkladně promícháme a necháme odležet, než se nám rozehřeje trouba – cca 10 minut.

Pak si z těsta uděláme bochník a dáme ho na pečicí papír na plech. Druhou variantou je vystlat pečicím papírem formu na srnčí hřbet (pokud nemáte silikonovou, tam pečicí papír není třeba) a vložit těsto dovnitř.

Sýrový chlebík pečeme nejdřív cca 15 min na 200 °C, potom snížíme na 150 °C a pečeme dalších 30 minut. Samozřejmě záleží na výkonnosti trouby, ta moje je turbo rychlá, takže jsem za 35 minut měla upečeno 🙂.

 

Low carb syrovy chleb

Bezlepkový chleba je hotov

 

Hotový bezlepkový low carb chlebík by měl být uvnitř pěkně vláčný, proto se ho snažte moc nevysušit a raději ho vytáhněte z trouby o minutku dřív. Doporučuji chleba ochutnat ještě za tepla, je to mňamka! Jen ho možná sníte, aniž by stihnul vystydnout 😆.

 

Dobrou chuť !

 

 

 

 

 Máte svůj vlastní tip na zdravější pečivo? Podělte se s námi o svůj recept!

ČTĚTE TAKÉ:  Skvělé běžecké müsli