Guestpost: Co je ketóza?

od | Dub 3, 2021 | Jím

Pojem ketóza je v posledních letech velmi často skloňovaný zejména v souvislosti s tvarováním postavy a dietami. Keto diety založené na principu ketózy si oblíbily celebrity i sportovci, a to zejména pro to, že zaručují vysoký úbytek tuku za krátkou dobu, a přesto tělu víceméně neškodí, což se o jiných „zaručených“ dietách říct nedá. Pojďme se tedy podívat co to vlastně ketóza je, co se při ní děje v našem těle a jak probíhá keto dieta.

Co je ketóza

Co se děje v těle během ketózy

Naše tělo běžně využívá energii ze sacharidů přijatých ve stravě. Pokud ale nejsou k využití sacharidy, musí sáhnout do vlastních zásob, a začne okamžitě spalovat tělní tuk. Při jeho spalování uvolňují nenasycené mastné kyseliny uložené právě v těchto zásobách. Ty putují do jater, kde se z nich stávají ketony. Tyto látky nahrazují glukózu a fungují jako hlavní zdroj energie v těle. Ve zkratce je tedy ketóza synonymem pro spalování tuků z tělních zásob.

 

Jak se dostat do stavu ketózy

Abyste se dostali do stavu ketózy, je nutné zredukovat příjem cukrů na minimum. Obecně se doporučuje nepřijímat více než 50 g sacharidů denně. Jednoduché sacharidy najdeme v ovoci, mléčných výrobcích, rýži i bramborech. Co se týče přidaných cukrů, ty lze najít i tam, kde byste to nejméně čekali, proto pozorně čtěte složení potravin. Vyhněte se také alkoholu! S redukcí sacharidů by mělo nastat zvýšení příjmu bílkovin. V neposlední řadě je důležité si hlídat příjem zdravých tuků, jako je olivový olej nebo oleje obsažené v semínkách a oříšcích.

 

Ketóza a diety

V souvislosti s dietami založenými na stavu ketózy se můžeme setkat s velkým množstvím názvů jako je proteinová dieta, keto dieta, nízkosacharidová dieta a podobně. Nicméně stále se jedná o jeden a ten samý způsob stravování se výše uvedeným stylem. Jelikož je keto dieta tak populární, je dostupné množství doplňků stravy či speciálních dietních nápojů a jídel. Při výběru konkrétní diety bychom měli dbát hlavně na vysokou kvalitu. Těžko říct, jaká je nejlepší keto dieta. Každý má jiné preference, co se týče chuti i přípravy. Před nákupem je nejlepší projít si dostupné recenze na internetu, například KetoFit recenze jsou velice kladné. Produkty jsou dle uživatelů chutné, rychlé na přípravu a spolehlivě zaženou hlad.

 

Pro koho je keto dieta vhodná a jaké jsou její výhody

Strava bohatá na bílkoviny zajišťuje neustálý pocit nasycenosti. Díky tomu, že se nedostavuje pocit hladu ani chuti na sladké, je úbytek na váze ještě rychlejší. Nedochází však jen k redukci podkožního tuku, ale i viscerálního. Kromě toho si snižuje také hladina cholesterolu a inzulinu v krvi. To je dobrou zprávou zejména pro diabetiky, proto je základem diety pro lidi s diabetickým onemocněním absence sacharidů. Poslední výzkumy z oblasti léčby epilepsie dokonce říkají, že dodržování keto diety výrazně pomáhá těžkým epileptikům s rezistencí na léčiva se snížením počtu záchvatů.

 

Rizika spojená s keto dietou

Stejně jako na začátku každé jiné diety se i při zahájení keto diety můžete cítit vyčerpaní, bez nálady a mohou se dostavit bolesti hlavy nebo břicha z důvodu zácpy. Je nutné přijímat opravdu velké množství zeleniny! Při stavu hluboké ketózy se mohou objevovat problémy s ledvinami a vznikat ledvinové kameny. Keto dieta je však odborníky doporučovaná jako dočasné řešení redukce hmotnosti a po nějakém čase by měl zdravý člověk opět přejít na klasické stravování, což může způsobit jo-jo efekt. Na běžný jídelníček tedy postupujte pomalu a nikdy ze dne na den.

Máte i vy nějakou zkušenost s ketózou či některou z ketodiet? Podělte se o své zkušenosti v komentářích.

ČTĚTE TAKÉ:  Bezlepková strava - Módní hit, nebo cesta ke zdravému štíhlému tělu?