Cyklotrenažer na takové to domácí šlapání

od | Led 25, 2021 | Cyklistika, Trénuji na triatlon, Vybavení

Silniční kolo byl můj malý sen už od doby, kdy jsem pracovala v MojeKolo a obdivovala tam krásného Lappiera. Pak však přišly jiné výdaje, rodinné záležitosti, zařizování bytu a já musela šetřit nanovo. Ale letos v lednu to přišlo!  Po dlouhém vybírání a rozmýšlení (váhu v sobě nezapřu) jsem si koupila svou první silničku 😍. Ve stejnou dobu se mi naskytla příležitost koupit cyklotrenažér z druhé ruky za pár stovek, kterou jsem prostě musela využít. Dlouho jsem hledala informace, jak trenažery vlastně fungují, jak je připojit ke Garminu atd., ale nikde jsem pořádně nenašla ty správné odpovědi, tak se vám je pokusím shrnout v tomto článku 😉.

domácí cyklotrenažer

Není trenažer jako trenažer

Cyklotrenažerů (CT) je několik druhů a neliší se jen v ceně, i když ta je celkem zásadní pro to, abyste se mohli rozhodnout, do kterého trenažeru jít. Dalším kritériem pro výběr jsou funkce, které od cyklotrenažeru očekáváte. Tak se na ně pojďme podívat.

 

1. Odporové cyklotrenažéry, tzv. hloupé

Vím, že je to poněkud nelichotivé označení, ale jak jinak nazvat opak chytrých trenažérů 🤷? Každopádně se tímto označením nenechte odradit. Zvlášť pokud máte do kapsy poněkud hlouběji 😃. I já jsem hrdá majitelka jednoho takového a jako cyklista domácí-začátečník jsem spokojená. Jako zástupce této kategorie uvádím Btwin Inride 100, který mám doma.

decathlon cyklotrenazer inride 10

Btwin Inride 100, cena 2 499 Kč, foto: decathlon.cz

Odporové cyklotrenažery přenáší zátěž tlakem válce na zadní plášť. A proč se jim říká hloupé? Jde o to, že tento typ CT sám o sobě neumí přenášet informace o vašem tréninku do PC, hodinek či mobilní aplikace. Někde jsem četla, že je to kompromis mezi chytrým CT a rotopedem. Na několika rotopedech už jsem seděla a můžu říct, že je to sakra rozdíl sedět na svém kole nebo na nepohodlném rotopedu 😃, žádný pohodlný jsem totiž ještě nepotkala 😃. Pokud vám stačí dobrý pocit z propocené hodinky šlapání není co řešit. Ale pokud chcete sledovat svůj progres, počet najetých kilometrů, kadenci apod. měli byste počítat s investicí do senzorů pro měření rychlosti/kadence. Pomocí senzorů je možné propojit kolo s hodinkami, cyklopočítačem či jiným zařízením, a to buď přes Bluetooth nebo ANT+.

1. snímač rychlosti. Díky snímači rychlosti, můžete během tréninku zaznamenávat informace o ujeté vzdálenosti, průměrné, aktuální i maximální rychlosti a samozřejmě času tréninku (pozor, Strava do tréninku započítává i čas, kdy máte hodiny „pauznuté“, takže ve výsledku bude tempo pomalejší, zvlášť pokud v mezičase koupete děti a čtete jim pohádky na dobrou noc jako já #vyzkoušenozavás 😃).

Jaký snímač rychlosti? To byl největší kámen úrazu, když jsem hledala informace. Nakonec jsem upřednostnila kvalitu nad cenou. Garmin je prostě značka, které věřím a mám ji vyzkoušenou na několika zařízenách. Proto jsem šla do Garmin Speed Senzor 2 (cena cca 990 Kč). Tento senzor si pomocí gumičky upevníte na zadní náboj. Pomocí ANT+/Bluetooth ho propojíte s hodinkami a můžete vesele šlápnout do pedálů.

 

2. snímač kadence (není až tak nutný), jak už jeho název napovídá, snímá kadenci šlapání během tréninku. Připevňuje se na botu či kliku a stejně jako snímač rychlosti jej lze připojit pomocí ANT+/BT se sportovními hodinkami, telefonem či PC.

Jaký? Já jsem si zatím snímač kadence nepořizovala, ale Garmin má v nabídce Garmin Cadence Sensor 2. Případně můžete koupit balení obou snímačů dohromady jako Garmin Bike Speed Sensor 2 and Cadence Sensor 2 Bundle, cena je cca 1 790 kč.

garmin senzor kadence a rychlosti

Garmin senzor kadence a rychlosti, foto: garmin.cz

 

Zprovoznění  tohoto trenažéru je snadné díky rychloupínákům (říká blondýna, která to zvládla, takže to musí být pravda 😉). Bohužel, jak jsem zjistila, nelze do něj umístit každé kolo. Novější MTB kola mají delší zadní osu, což jsem zjistila až po hodině mordování mého Ghostíka na trenažér 😂 (proto jsem taky musela urychlit koupi silničky). Ale silničku tam vrazíte asi jakoukoli. Takže sundáte kolo, vyměníte osu, upevníte kolu do trenažeru a můžete jet.

Cyklotrenažer Btwin Inride 100 má  magnetickou brzdu, válec z elastomeru a 7 stupňů odporu nastavitelných otočným kolečkem, které se připevňuje na řidítka. Čekala jsem, že bude tento obyčejný trenažer hlučný, ale ve finále to není tak hrozné. Naštěstí jsem v paneláku v nejnižším patře, ale i tak jsem pod kolo radši dala (nepoužívanou) podložku na cvičení, aby trošku tlumila vibrace a hluk. Většinou šlapu k večeru a zatím si nikdo stěžovat nepřišel 😃.

Nevýhody

  • hlučnější provoz, v paneláku doporučuji podložku tlumící vibrace
  • nepodporuje propojení s aplikacemi, vyžaduje další investici
  • monotónní trénink

Výhody

  • cena (od 2 tisíc Kč)
  • snadná přenositelnost
  • jednoduchá konstrukce
  • snadné upevnění kola

2. Chytré cyklotrenažery – odporové či setrvačníkové

Předem se omlouvám, že tato sekce nebude tak podrobná, ale s tímto typem trenažerů zatím nemám osobní zkušenost. Takže to bude spíše teorie. Většina pokročilejších cyklistů, kteří chtějí chytrý trenažer, se bude zřejmě pohybovat ve střední cenové kategorii, kde najdeme odporové a setrvačníkové cyklotrenažery s možností propojení se sportovními hodinkami, chytrým telefonem, PC apod. Jejich chytrost spočívá nejen ve zmíněném propojení, ale především proto, že umožňují simulaci jízdy po trase v tréninkové aplikaci (např. Zwift nebo časké Rouvy) a dokonce se s nimi můžete v rámci aplikace zúčastnit virtuálních závodů a porovnávat své síly s kamarády i neznámými cyklisty z celého světa.

 

a. Odporové cyklotrenažery

Cyklotrenažer Tacx Flow

Cyklotrenažer Tacx Flow, foto: garmin.cz

Stejně jako u těch méně chytrých odporových trenažerů, i tady přenos síly zajišťuje přítlačný válec. Rozdíl je v tom, že sílu přítlaku je možné řídit pomocí tréninkové aplikace. Díky tomu je trénink mnohem pestřejší a zábavnější.

Oblíbeným zástupcem této kategorie je cyklotrenažer Tacx Flow Smart, který zvládne až 800 wattů,  simuluje stoupání se sklonem ař 6 % a měří rychlost, výkon a kadenci.

 

b. Setrvačníkové cyklotrenažery

tacx flux s

Cyklotrenažer Tacx Flux S, foto: garmin.cz

Když přihodíte pár „Palackých“, můžete zabrousit do kategorie setrvačníkových cyklotrenažerů. Ty poznáte podle toho, že zcela nahrazují zadní kolo. Zadní vidlici upevníte do trenažeru a řetěz nasadíte na kazetu trenažeru. Za cenu 15 tisíc a víc si tak můžete užít kvalitní trénink s vyšším výkonem, nižší hlučností a plynulým přenosem brzdné síly.

Dopředu si ale zjistěte, zda je konkrétní typ setrvačníkového trenažeru kompatibilní s vaším kolem. Mnoho z nich je určeno pouze pro silniční kola nebo nespolupracuje s pevnými zadními osami.

Jako příklad si uveďme cyklotrenažer Tacx Flux S, který zvládne výkon až 1 500 wattů, simuluje stoupání až 10 % a přesnost měření výkonu se pohybuje do 3 %. Je velmi tichý.

3. Cyklotrenažery pro supercyklisty

Pokud jste opravdu nadšený cyklista a máte v kapse „zbytečných“ dvacet a víc tisíc, můžete sáhnout po špičkových elektromagnetických trenažerech. Od setrvačníkových se liší v přenosu brzdné síly. Setrvačníkové CT používají hmotný setrvačník, zatímco elektromagnetické používají skupinu elektromagnetů, které kolo brzdí bezkontaktně. Díky tomu jsou minimálně hlučné a poskytují nejvyšší komfort jízdy, který je srovnatelný s reálnou jízdou venku. Ikonami mezi EM trenažery jsou Tacx Neo 2T (nahrazuje zadní kolo) a Tacx NeoBike Smart v podobě celého kola s nastavitelnými převody a geometrií.

Tacx NeoBike Smart

Cyklotrenažer Tacx NeoBike Smart, foto: garmin.cz

Doporučované doplňky k cyklotrenažerům

Co budete určitě potřebovat je podložka pod přední kolo, která zaručuje větší stabilitu, tlumí vibrace a přizvedne přední kolo, abyste byli v obdobné pozici jako na silnici. Podložku koupíte v každém lepším cykloobchodě, přikládám foto podložky, kterou jsem koupila společně s trenažérem. Zároveň je vhodné dokoupit (pokud nemáte) rychloupínák pro upevnění zadního kola do trenažeru.

Po první jízdě na trenažeru jsem pochopila, porč někteří cyklisti doporučují koupit si speciální zadní plášť na domácí cyklotrenažery. Za kolem jsem totiž našla pěknou hromádku gumy, která se vlivem tření o válec uvolnila ze silničního pláště 😃. Tyto spešl pláště jsou odolnější, tišší a šetří pláště, na kterých chcete lítat venku 😉. No a pokud to s tréninkem doma myslíte opravdu vážně, můžete si koupit návlek na horní rám, abyste si ho nepotřísnili potem, krví a jinými tekutinami, které z vás budou během šlapání stříkat 😃.

Decathlon Btwin podložka pod přední kolo

 Btwin podložka pod přední kolo, cena 249 Kč, foto: decathlon.cz

 

Silniční kolo

Tak to byl základní přehled cyklotrenažerů, se kterými můžete doma trápit své tělo. Budu ráda, když se s námi, méně zkušenými domácími šlapači, podělíte o zkušenosti s konkrétními typy trenažerů. Pomůžete tak svým kolegům cyklistům s výběrem vhodného mučícího nástroje 😉😃.

ČTĚTE TAKÉ:  Když dril tak jedině s kompreskami od Drilla!