Fitness cuketový koláč s ovocem
Dnes k nám opět zavítala na kafíčko tchýňka s tchánem. A jak už je zvykem, chtěla jsem mít poctivě po domácku napečeno. A nejlíp zase něco nového. V lednici se mi k sobě tulily dvě cukety, tak jsem se rozhodla toho využít. Strejda google vypomohl se základním receptem, který jsem si opět upravila podle svého – aby byl víc fit ! Nakonec z toho vznikl dokonalý cuketovo-mrkvový fitnes koláč se švestkami a nektarinkami (a drobenkou). Drobenka není povinná, ta totiž až tak fitness není
.
Suroviny:
- cca 500 g nastrouhané cukety
Cuketka
- 4 střední mrkve
- 300 g špaldové mouky
- 100 ml (kokosového) oleje
- 3 vejce
- 150 g třtinového cukru nebo med či jiné alternativní sladidlo
- 1 prášek do pečiva
- cca 600 g čerstvého ovoce (já použila švestky a nektarinky)
Postup:
Nejprve si nastrouháme oloupanou cuketu, kterou jsme zbavili semínek. Strouhat můžete na jemno i na hrubo, já strouhala půl na půl. Když už budete u toho strouhání, tak přidejte i očištěné mrkvičky. Nastrouhanou zeleninu necháme v cedníku vykapat – méně vody v cuketě = méně mouky. Klidně jí můžete pomoct promačkáním.
Aby měla cuketa dost času na odšťavnění, vypeckujeme si švestky a nakrájíme nektarinky nebo jiné ovoce, které máme doma (třešně, jahody, banán, lesní ovoce).
Mezitím si v jiné míse vyšleháme vajíčka s cukrem, přidáme olej a špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Všechno pěkně promícháme a nakonec přidáme i vymačkanou strouhanou cuketu s mrkví. Znovu promícháme a těsto nalijeme na plech vystlaný pečicím papírem. Navrch poklademe připravené ovoce a posypeme drobenkou (100 g másla, 100 g cukru , 140 g špaldové mouky).
Pečeme na 180° C cca 25 minut, záleží na vaší troubě.
Drobenka ze špaldové mouky bude trochu tmavší, ale na chuti nic nepozná ani největší šťoural.

Fitness cuketový koláč
Dobrou chuť !