Garmin Fenix 6 – rozdíly mezi jednotlivými modely

od | Bře 16, 2021 | Recenze, Vybavení

Značku Garmin zná snad každý pravidelný běžec či cyklista. Při pohledu na ruce dnešních sportovců to vypadá, že sportovní hodinky či sporttestery patří k povinné výbavě. A není se co divit. Data a statistiky, kterými nás zahrnují, jsou skvělým pomocníkem při plánování tréninků i regenerace. Jednou z nejvyšších řad sportovních hodinek Garmin je Garmin Fenix. A my se dnes podíváme na nejnovější verzi této řady, kterou je Garmin Fenix 6S, Garmin Fenix 6 a Garmin Fenix 6X.

garmin fenix 5

Od mobilní aplikace ke sportovním hodinkám

Stejně jako většina běžců jsem i já začínala běhat s nejrůznějšími mobilními aplikacemi. Ale znáte to, mobilní GPS stojí často za starou bačkoru, tak jsem se začala poohlížet po nějakém sofistikovanějším řešení. A po dlouhém vybírání jsem si koupila své první hodinky Garmin. Byl to jeden ze základních modelů, který už měl funkci měření tepu na zápěstí – Garmin Vívoactive HR.

Tou dobou už jsem si začínala pohrávat s myšlenkou, že zkusím maraton, a tak jsem hledala vyšší model. No a jako žena jsem se samozřejmě na první pohled zamilovala do krásných bílých Garmin Vívoactive 3. Ty jsem rok testovala, a pak přesedlala na nynější krásky Garmin Fenix 5S. Ty se mnou běhají, turističí, jezdí na kole a plavou už dva rokym, a co myslíte? Už mám roupy a začínám se poohlížet po nových modelech. No a třeba výše zmíněné Garmin Fenix 6 rozhodně nebudou k zahození.

Garmin je prostě láska, a když začnete u některého ze základních modelů, časem budete chtít víc. Víc sportů, víc funkcí, víc statistik, větší výdrž baterie, safírové sklíčko, hudbu, mapy… A je to. Chytli jste se do Garminovy pavoučí sítě. Ale nebojte, jste v dobrých rukách. Garmin je špička mezi sportovními hodinkami, na kterou nedají dopustit ani profesionální sportovci (značka Garmin byla například v roce 2019 oficiálním partnerem britského cyklistického Team Sky).

Sportovní hodinky Garmin Fenix

Garmin Fenix je název prémiové řady sportovních hodinek Garmin a najdete v ní jedny z nejnabušenějších hodinek (srovnatelné s exkluzivními modely Forerunner 745 a Forerunner 945). Už několik let patří díky své všestrannosti a elegantnímu vzhledu k nejoblíbenějším GPS sportovním hodinkám vůbec. Předchozí úspěšné řady možná znáte pod označením Fenix 3, Fenix 5 a Fenix 5 Plus.

Nejoblíbenější funkce sportovních hodinek Garmin Fenix jsou:

  • bezkontaktní platby Garmin Pay

  • optický snímač srdečního tepu

  • funkce Training Effect 2.0

  • možnost ANT+ a Bluetooth propojení s bezdrátovými čidly či telefonem

  • funkce smartwatch

  • vodotěsné provedení do 10 ATM

  • citlivý GPS přijímač s GLONASS

  • barometrický výškoměr

  • několik módů záznamu trasy až po UltraTrac s výdrží až 35 hodin na jedno nabití

  • integrované mapy

  • přehrávač hudby

  • STRAVA segmenty

Novinka Garmin Fenix 6

GPS hodinky Garmin Fenix 6 tedy pokračují v tradici všestranných, elegantních a funkcemi nabitých hodinek pro sportovce. Od svých předchůdců si hodinky Garmin Fenix 6 vzaly samozřejmě ty nejdůležitější funkce a tisíci uživateli prověřené ovládání. Takže máte-li “trojky” nebo “pětky”, přechod na “šestky” pro vás bude velmi hladký.

Vlajkovou lodí této řady jsou hodinky Garmin Fenix 6X Solar se solárním krycím sklíčkem a solárním dobíjením baterie. Ale o jednotlivých typech “šestek” si povíme později.

Garmin Fenix 6

Hodinky Garmin Fenix 6S v elegantním provedení pro dámy. Zdroj: Pulsmetry.cz

 

Fenix 6 opět ve třech velikostech

Stejně jako předchozí řada i “šestky” jsou k dispozici ve třech velikostech. Nejmenší Fenix 6S, střední Fenix 6 a největší Fenix 6X. Z minulé řady zůstaly zachovány rozměry a způsob uchycení řemínků, které jsou díky tomu kompatibilní s oběma řadami. Kromě třech velikostí opět nabízí několik různých barevných a materiálových provedení s drobnými funkčními odlišnostmi.

Garmin Fenix 6S

Nejmenší z řady “šestek” se budou líbit především ženám. Jemné hodinky se stříbrnou nebo rose gold lunetou jsou jako stvořené pro štíhlá dámská zápěstí. Díky pouhým 58 gramům ani nebudete vědět, že je máte na ruce. Barevný chroma displej je velký 1,2”. Základní modely Fenix 6S jsou bílo- a černo-stříbrné. Jsou nejlevnější, ale za cenu omezení některých funkcí. Nemají hudební přehrávač, neumí zobrazovat podrobné mapy a chybí jim i Wi-Fi konektivita. U všech ostatních 6S modelů tyto funkce jsou. Výdrž baterie je v režimu smartwatch až 9 dní.

Dražší modely (bílo-zlaté a černo-černé) jsou opatřené odolným minerálním sklem Corning Gorilla Glass 3. Pokud byste raději safírové sklíčko s vysokou odolností vůči poškrábání, musíte sáhnout po modelech v šedo-zlaté nebo černo-černé barvě. Nejdražší kousky z řady Garmin Fenix 6S mají nejen safírová sklíčka, ale i designové tkané či kožené řemínky (a jako bonus dostanete náhradní silikonový řemínek pro sportovní využití).

V současné době se cena modelů Garmin Fenix 6S pohybuje cca od 11 000 do 22 000 Kč.

Garmin Fenix 6

Kompromis mezi 6S a 6X. Něco mezi. Zlatá střední cesta. Ať už to nazveme jakkoli, jedná se o šestkový model střední velikosti, který je k dostání v klasických barvách a provedeních. Stejně jako u 6S mají i hodinky Fenix 6 levnější, o funkce ochuzenější variantu. Základní, černo-stříbrný model taktéž postrádá hudební přehrávač, podrobné mapy a Wi-Fi konektivitu.

U všech šesti ostatních modelů jsou tyto funkce standardní součástí výbavy. U nich máte opět na výběr mezi minerálním sklíčkem Corning Gorilla Glass 3 a safírovým sklíčkem. Oranžovo-stříbrná varianta Garmin Fenix 6 je specifická tím, že luneta a zadní víčko hodinek jsou z titanu. Poslední dva modely mají opět safírové sklíčko a stylové řemínky (tkaný z nylonových vláken, lehký článkovaný z titanu + silikonový na sport).

trenink na maraton

Trénink na maraton si bez hodinek Garmin Fenix nedovedu představit


Garmin Fenix 6X

Jak už asi tušíte, dostáváme se k tomu nejlepšímu, co si můžete z šestkové řady Fenixů vybrat. A jak tomu bylo i v předchozích řadách, “Xko” opět nabízí něco navíc, ale to si nechám jako třešničku na dortu na později. Pokud byste u základního 6X modelu čekali funkční omezení, čekali byste marně. Základní model je “horší” pouze v tom, že je opatřen minerálním sklíčkem s odolnou úpravou.

Vlajkovou lodí celé řady Garmin Fenix 6 jsou dva modely Garmin Fenix 6X Solar. A tím se dostáváme ke zmiňované třešničce – solárním sklíčkům. Ta umí sluneční paprsky přeměnit na elektrickou energii, která během aktivity dobíjí baterii hodinek. Za mě teda WAU! K tomu všemu dostanete odlehčenou titanovou lunetu, sportovní silikonový a samozřejmě i společenský titanový řemínek.

Hlavní přednosti sportovních hodinek Garmin Fenix 6:

  • znatelně větší displej (není dotykový)

  • výběr z několika typů odolných sklíček (minerální, safírové, solární)

  • vyšší rozlišení displeje (Fenix 6 a Fenix 6 X)

  • výrazně delší výdrž baterie s více možnostmi úspory energie

  • nový způsob vyhodnocování tréninkové zátěže

  • přehledné informace o přínosech tréninku

  • rady pro zlepšení tréninku

  • výdrž ve smartwatch režimu až 21 dní (Fenix 6X)

Uf. Když na to tak zpětně koukám, Garmin nám připravil opravdovou nálož nových modelů, funkcí a novinek. Myslím, že už chybí jen to, aby za nás ty hodinky uměly chodit i běhat. Ale co bychom z toho běhu potom měli, že? 

Tak jak se vám líbí nová řada Garmin Fenix 6?

ČTĚTE TAKÉ:  Milé dámy, běžkyně, přivítejte jaro v náušnicích Flowerski