Grusetky – geniální bezlepkové těstoviny jen ze 3 ingrediencí
Low carb strava je dnes velmi oblíbenou formou diety, ale i nového stylu života. Minule jsem vám představila recept na bezlepkový low carb chleba, který hravě nahradí obyčejné pšeničné pečivo. Dnes se vrhneme na bezlepkové low carb těstoviny, tzv. grusetky. Recept není můj, nýbrž pochází od autorky webu paleosnadno.cz.
Suroviny:
-
Tři základní ingredience
125 g mozzarelly
-
4-5 vajec
-
15 g psyllia
- troška soli
Postup:
Postup je velmi snadný. Do mixéru si vhodíme na kousky natrhanou mozzarellu, vejce, psyllium a špetku soli a všechny ingredience dohladka rozmixujeme. Čím hladší, tím lepší.
Když máme těsto jemně rozmixované, nalijeme ho v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pravděpodobně vám tato dávka vyjde na dva plechy. Snažte se vytvořit co nejtenčí vrstvu, při pečení těsto ještě nabyde. Je potřeba pracovat co nejrychleji, aby papír nestihl nasáknout vlhkost.
A teď s plechem rychle do trouby vyhřáté na 160° C. Low carb těstoviny pečte cca 6 až 8 minut. Nebojte se je vytáhnout spíš dřív, aby nebyly suché. Zároveň ale nesmí lepit.
Po upečení vyndejte těsto s pečicím papírem z plechu a obraťte je „vzhůru nohama“. Potom pečicí papír sejměte z upečené hmoty. Placku srolujte do ruličky a nakrájejte na širší nudličky.
A máme hotovo!
Čerstvě upečené těstoviny použijte, jak jste zvyklí. K masu, zelenině, ale třeba i s mákem jsou super!
Low carb těstoviny
TIP MARATONmamy:
Low carb těstoviny si můžete ozvláštnit dalšími ingrediencemi. Já jsem vyzkoušela špenát a nebylo to vůbec špatné 😉. Dál můžete zkusit pesto, rajčatovou omáčku, parmezán atd.
super recept, super výsledek, super chuť 🙂 moc děkuji za tip 🙂
Děkuji děkuji 🙂 i nám doma moc chutnají 🙂
vůbec jsem netušila, že se takové dobroty dělají jen dvě patra nade mnou 🙂
No vidíte, a já ani netušila, že se „můj“ recept vaří i dvě patra pode mnou 😀
Musí se dělat z mozzarelly? Proč ne třeba z netučného tvarohu, psylia a vajec? Nevyšlo by to nastejno? Jinak se mi to velmi líbí.
Z tvarohu jsem to ještě nezkoušela, ani mě to nenapadlo, ale můžete zkusit a dát nám vědět, jestli to jde :-). Nedokážu říct, jestli to s ním půjde.
Mm
Jiste vyzkousim a vyfotim a povim. Diky za odpoved!
Wau tak to je hodně dobrý. Recepty moc částo nezkousim ale u tohohle asi podlehnu 🙂
Jak sama píšeš, opravdu jsou geniální! A i krásně a chutně vypadají 🙂 na jak dlouho se pak vaří ve vodě a jak dlouho vydrží, nevíš? Děkuji za rady 🙂 ♥
Vařit je vůbec nemusíš, můžeš je jíst hned po upečení ;). A v lednici pár dní vydrží, respektive ne, protože je všechny sníš :-D. Případně je můžeš určitě hodit i do mrazáku :-).
Chci se zeptat jestli můžu použít něco jiného místo psýliaIvana
můžeš použít jen vajíčka a mozzarellu 🙂 nebo tam přídej šmakouna