Guestpost: Tipy jak vybrat vhodnou brašnu na kolo

od | Bře 30, 2021 | Cyklistika, Trénuji na triatlon, Vybavení

Při výběru brašny na kolo je třeba si položit několik důležitých otázek. K jakému účelu si brašnu chcete pořídit? Jak často ji chcete využívat? Co v ní chcete vozit? V následujícím článku si rozebereme ty nejdůležitější parametry, které byste měli při nákupním rozhodování zohlednit.

brašna na kolo

Druhy brašen 

Existují různé druhy brašen dle objemu a jejich umístění. Pojďme si několik hlavních příkladů uvést a detailněji je rozebrat.

Brašna pod sedlo

Tento typ brašen se uchycuje zespodu pod sedlo. Modely jsou charakteristické malým objemem, který dosahuje maximálně 1,5 litru. Jsou ideální pro umístění osobních věcí, jako jsou mobilní telefony, peněženky nebo klíče. Tento druh brašen můžete také využít pro uložení věcí potřebných k rychlé opravě kola, jako jsou například náhradní duše či lepidla.

Brašna do rámu

Jak již napovídá samotný název, tento typ brašen se připevňuje do rohu rámu. Tomu odpovídá i charakteristický trojúhelníkový tvar. U zavazadel do rámu je nutné nejdříve správně změřit rám kola a podle něj zvolit správnou velikost brašny. Objemově dosahují maximálně 2 litrů. Uložit do nich tak můžete uložit například osobní věci, případně náhradní oblečení či pláštěnku.

Brašna na řídítka

Objem těchto brašen se obvykle pohybuje mezi 1 až 5 litry. Kvůli jejich umístění však dochází k částečnému omezení ovladatelnosti kola. Tyto brašny proto najdou využití především na delších cestách, kde je nezbytné využít větší kapacitu.

Brašna na nosič

Pokud vaše kolo disponuje nosičem a rádi jezdíte na dlouhé výlety, budou pro vás dobrou volbou brašny na nosič. Mívají největší objem ze všech zmíněných druhů. Teoreticky u nich můžete využít až 70 litrů úložného prostoru. Kromě samostatných brašen v této kategorii najdete i kombinace v podobě dvoj- či trojbrašen.

 

Typy připevnění 

Způsob připevnění brašny má vliv na její životnost a je zásadní pro její stabilitu a pevnost uchycení.

Uchycení na suchý zip

Využívá se zejména u méně objemných brašen. Je charakteristické snadnou manipulací a jednoduchým přizpůsobením se tloušťce dané části kola. Bohužel se k němu váže také rychlejší opotřebení při častém odepínání a zapínání a nepříliš pevné uchycení v případě těžších zavazadel.

Uchycení zacvakávacím systémem

Tento typ je praktický zejména pro časté manipulování. Zároveň ale nabízí dostatečně pevné uchycení brašny. Bohužel s sebou přináší značné riziko poškození, takže je nezbytně nutné zvolit kvalitní a pevnou variantu.

Gumový popruh s háčkem

Jedná se o systém, který méně podléhá opotřebení, ale na druhou stranu nezajišťuje příliš vysokou stabilitu brašen. Musíte se u něj smířit také s poněkud složitějším odepínáním a připínáním.

Držák

Hodí se pouze pro brašny na nosič. Umožňuje jednoduché uchycení a snadné zapínání i odepínání. Při nižších hmotnostech brašen můžete mít u tohoto typu připevnění problém se stabilitou.

 

Force brašna

Podsedlová brašna Force, zdroj: force.bike

 

Objem

Pokud již máte vybraný konkrétní typ brašny a způsob jejího uchycení, měli byste se zaměřit také na její celkový objem. Ten přímo determinuje velikost úložného prostoru a se odvíjí od toho, jaký druh brašny zvolíte. Obecně samozřejmě není možné v tomto ohledu určit ideální hodnotu, protože záleží na individuálních preferencích.

 

Hmotnost

Další parametr, který přímo vychází z charakteristiky typu brašny a jejího uchycení, je hmotnost. Těžší brašny znamenají další přidanou zátěž, což může být na cestách nepříjemnou nevýhodou. V ideálním případě je proto dobré hmotnost brašny reálně ozkoušet a najít ideální variantu v poměru velikosti a kvality konstrukce ku celkové váze. Pokud tuto možnost nemáte, můžete využít alespoň dostupné internetové hodnocení a testy brašen.

 

Materiály 

Posledním, ale neméně důležitým parametrem, který je nutné zohlednit při výběru, je materiál vybraných brašen. Na trhu se v současnosti nejčastěji setkáte s textilními brašnami, které bývají považovány za nejlepší volbu v poměru ceny ku výkonu. Vybírat můžete také z brašen plastových, které jsou více odolné vůči vodě a unesou více nákladu, ale obvykle je jejich pořízení spojeno s vyšší cenou a také hmotností. Poslední variantou jsou kožené brašny, které jsou zpravidla velmi odolné, ale snadno promoknou, a nevýhodou je opět i jejich vyšší cena.

Jaká brašna na kolo se osvědčila vám?

ČTĚTE TAKÉ:  Garmin Fenix 6 - rozdíly mezi jednotlivými modely