Jak vybrat vhodné trekové boty na horské túry

od | Čvn 18, 2020 | Běhám | Žádné komentáře

Treková obuv je nezbytnou součástí botníku každého nadšeného horala. Když už se do trekových bot obujeme, je to většinou na delší dobu a do náročnějšího terénu. Proto bychom měli vybírat nejen podle vzhledu (ten by měl být možná až na posledním místě), ale především podle pohodlnosti, náročnosti terénu a funkčních vlastností.

Na co si dát pozor při výběru trekových bot

 

1. Svrchní materiál

Kůže, nebo textil? Toť otázka. Záleží, do jakého terénu se chcete pustit.

Kožené trekové boty jsou určené do náročnějšího terénu, jelikož kůže vydrží mnohem déle, než se prodře, a především udržuje nohy v teple. A to při horských túrách chcete. Kožená obuv je ale náročnější na údržbu. Je třeba ji pravidelně impregnovat a pokud zvlhne, dobře ji vysušovat. Pokud byste péči zanedbali, hrozí, že kůže ztvrdne a nebude tak dobře izolovat.

Treková obuv s textilním svrškem je lehčí a nabízí více barevných kombinací. Na rozdíl od kožené obuvi snáze propustí zimu a je náchylnější na odřeniny. Narušením svrchního materiálu dochází k porušení funkčnosti nepromokavé vrstvy.

Kožená treková obuv Aku

Kožená treková obuv Aku

 

2. Ochranná membrána, resp. vnitřní část boty

Z vnější části trekových bot se přesuneme do vnitřní, která vypadá jako obyčejný textil. Vnitřní část boty má za úkol „dýchat“, odvádět pot a zároveň dovnitř nepustit žádnou vlhkost. Možná vám něco říká název Goretex, to je nejčastější typ membrány, která obsahuje více než 1,4 miliardy mikroskopických pórů na centimetr čtvereční. Tyto póry jsou přibližně 20 000× menší než kapka vody, ale 700× větší než molekula vodní páry. Můžete se však setkat i s membránami od jiných výrobců. Důležité je, aby vámi vybraná treková obuv nějakou funkční membránu vůbec měla. Oceníte ji především, když zmoknete nebo budete nucení přebrodit potok 😉.

Obuv GORE-TEX Extended Comfort111

Obuv GORE-TEX Extended Comfort111

 

3. Prošívání

Čím více švů, tím více možností jejich poškození (rozpárání, rozlepení, propuštění vody). Švy bohužel často plní pouze estetickou funkci. Proto radši investujte do nepromokavých než do barevně vymazlených bot.

4. Vyztužená špička alias obsázka

Zejména pokud se chystáte na vysokohorskou túru plnou skal a kamení, měli byste zvolit trekovou obuv s vyztuženou špičkou, která ochrání vaše prsty. Většinou se jedná o gumovou výztuž, která vám zaručí delší výdrž bot.

5. Šněrování

Aby bota dobře seděla, musíte mít možnost správně utáhnout tkaničky. Plánujete-li výšlap v náročném terénu, vyberte si obuv s tkaničkami uchycenými v kovových očkách a háčcích. Boty se vám budou lépe zavazovat a déle vydrží.

kozene damske trekingove boty

Dámské šněrovací trekové boty

 

6. Jazyk

Kdo by to byl řekl, že i jazyk boty chrání nohu proti promočení shora. Vybírejte proto boty s pevně všitým jazykem, který bude pohodlně sedět na vašem nártu.

7. Podrážka

A teď se dostáváme snad k tomu nejdůležitějšímu. Podrážka. Především pokud si nechcete rozbít ústa, musíte vybírat uvážlivě! Správně zvolená podrážka ochrání vaše chodidla před chladem, uklouznutím, promočením a také zmírní nárazy. Nechcete-li cítit každý kámen na trase a chcete-li vydržet několikadenní túru (na skalách, suti, příkrých svazích apod.), zvolte hrubší podrážku a vzorek. Zároveň ale musíte zvážit to, že podrážka podstatně ovlivňuje celkovou hmotnost boty. Ideální je najít vhodný kompromis.

podrazka

Dobrá podrážka chrání vaše chodidla před zimou, zabrání uklouznutí, promočení boty a zmírní nárazy

 

Vykročte pravou

Doufám, že jsem vám přinesla pár užitečných informací, které vám pomohou při výběru ideálních trekových botiček. které vás budou provázet dlouhé roky po nejzajímavějších koutech naší republiky i světa 😉.

Napište mi do komentářů, jestli byste chtěli další článek, který by se týkal zkoušení trekové obuvi v prodejně, případně péče o trekovou obuv. Děkuji. A přeji spoustu pohodlně nachozených kilometrů!

Máte své osvědčené trekové boty? Pochlubte se do komentářů pod článkem nebo na Facebooku. Můžete tím pomoci dalším horalům s výběrem 😉.

ČTĚTE TAKÉ:  Kobeřický půlmaraton aneb všechno je v hlavě!