Maminčiny mrkvánky
Od začátku ledna se lehce snažím snížit svou přes léto a podzim vykrmenou váhu. Vypadá to asi tak, že se snažím omezovat konzumaci sladkého – které tvořilo asi tak dvě třetiny všech přijatých Kj 😀 – bílého pečiva, těstovin a dalších ne příliš zdravých pochutin. Navíc jsem zařadila cvičení s Jillian Michaels a trénink shybů (respektive prvního shybu :-D).
Zatím se docela daří, jak na kila, tak na centimetry. Vím, že není vhodné úplně si odpírat milované pochoutky. A proto se snažím typické sladkosti nahrazovat zdravějšími alternativami. Jednou z nich jsou tyto luxusní mrkvové trojhránky/šátečky, které jsem si soukromě pokřtila na Maminčiny mrkvánky. Receptů existuje spousta, trošku jsem experimentovala s poměry surovin a vznikl tento originální recepis:

Pečeme dozlatova
Suroviny:
- 150 g na jemno nastrouhané mrkve
- 250 g špaldové mouky
- 100 g změklého másla (použila jsem Heru)
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku
- oblíbená marmeláda nebo jam
Postup:
Není to žádná věda, prostě jen smícháme všechny suroviny (kromě marmelády samozřejmě) a vypracujeme těsto. Necháme ho chvíli odležet v lednici. Potom ho vyválíme a vykrájíme větší čtverečky. Do každého vložíme cca lžičku marmelády (já použila moji oblíbenou brusinkovou!) a přeložíme tak, aby vznikly fajné šátečky. Spoje stlačíme vidličkou a hotové trojhránky přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečeme na 180°C zhruba 10 až 15 minut. U horkovzdušné trouby postačí 160°C.
Když jsou mrkvánky dozlatova upečené, vyndáme je, necháme zchladnout a pustíme se do nich :-)! Ne, že je sníte všechny najednou :-D!
Tak dobrou chuť!
A dejte vědět, jak vám chutnaly ;)!