Psychoterapie není hanba, zkuste ji online

od | Lis 9, 2020 | Jsem máma | Žádné komentáře

3 miliony. Tolik lidí v České republice trpí psychickými obtížemi. A pouze 1 milion z nich vyhledá odbornou pomoc, další dva miliony lidí jsou na své trápení samy. Proč? Pomoc psychologa je dodnes často vnímána jako jakési stigma nebo ostuda. Ale proč? S bolavým zubem jdete k zubařovi, se zlomenou rukou na chirurgii, tak proč se v případě bolavé duše nesvěřit do rukou odborníka? Kašlete na předsudky a na to, co si kdo myslí. Vaše zdraví je přednější.

psychoterapie není ostuda

#spoluprace #nebudtenatosami

Zdraví, i to psychické, máme jen jedno

Už před covidem byla pro mnoho lidí dnešní zrychlená doba velmi stresující. Práce, škola, rodina, partner, děti, domácnost, udržovat své tělo ve formě, vařit zdravé pokrmy, vypadat za všech okolností skvěle. Každý den je toho tolik, co „musíme“ zvládnout. Pravdou je, že vysoké nároky na sebe často klademe my sami, a jsme to pak zase my, kdo se z toho (ač třeba tajně) hroutí. A do toho všeho přišel covid – home office spojený s výukou dětí, každodenním obstaráváním teplých obědů atd. Je normální, že toho je na člověka moc. Zvlášť když k tomu musí řešit další osobní, zdravotní, partnerské, pracovní či jiné krize.

 

Naučili jsme se být silní a nedat najevo slabost. Především nás ženy život často zkouší, že nám zdánlivě nezbývá nic jiného, než zatnout zuby a vydržet všechno. To ale není umění a nikdo vám za to pochvalně na rameno nazaklepe. Není umění vydržet všechno a pak se z toho večer léčit sklenkou, v horším případě lahví, vína. Přiznat si, že je toho na mě moc není ostuda, není to hanba. Naopak. Člověk musí být silný, aby to přiznal sám sobě a začal s tím něco dělat. Vím, o čem mluvím.

 

Chce to sílu a odhodlání, ale stojí to za to

Je to zhruba deset let, co mě potkal první nával paniky. V tu chvíli jsem netušila, co se se mnou děje, kdo jsem, kde jsem a jak se vrátit zpět nohama na zem. Tou dobou jsem studovala Sociální patologii, takže jsem si velmi záhy spojila své zkušenosti s teroretickými znalostmi. I přesto, že jsem studovala obor blízký této problematice, měla jsem problém vůbec přijmout fakt, že mohu mít trable s psychikou. Neřekla bych, že jsem měla vůči psychoterapii předsudky, spíš jsem se bála, co tomu řeknou ostatní, především rodina.

 

Asi je jedno, jestli bojujete s depresemi, poruchami příjmu potravy, panikami nebo úzkostmi, prvním krokem k nápravě je uvědomění, že to nezvládnu sama a potřebuji pomoc.

 

Trvalo mi dlouho, než jsem se svěřila partnerovi (bála jsem se, že s psychicky vadnou ženskou nebude chtít mít nic společného, ale zareagoval skvěle 🙂 – samozřejmě to teď zlehčuji) a vyhledala odbornou pomoc. Nakonec mi došlo, že je to fakt, který nezměním a je lepší si o něm popovídat s odborníkem a začít to řešit, než na to být sama. Měla jsem štěstí na skvělého psychiatra a psycholožku a dnes (radši to zaťukám) se s panikami střetávám jen výjimečně.

 

Může to potkat i vás

Chci tím říct, že moc dobře vím, jaké to je uvědomit si, že se mnou není něco v pořádku. Napadají vás myšlenky, že se to vám přeci stát nemůže, nechcete si to připustit, ale čím dřív to dokážete, tím dřív vám bude zase dobře. Často to chce čas a cesta k úlevě je trnitá, ale stojí to za to.

 

Průběh psychoterapie

Nebudu vám lhát, psychoterapie nejsou procházkou růžovým sadem. Kdo mě sledoval na Instagramu v době, kdy jsem je absolvovala, mohou potvrdit, že jsem domů jezdila často totálně rozložená. Připravte se na to, že proberete (samozřejmě jen pokud k tomu budete svolní) nejhorší vzpomínky a zážitky, budete je pitvat a učit se je přijmout a žít s nimi. Možná si projdete peklem, probrečíte několik balení kapesníků, budete sprostí, naštvaní, ublížení, ale jakákoli práce s emocemi je dobrá. Osvobodí vás a naučíte se přijmout věci, které nezměníte tak, jak jsou. Možná to bude trvat (třeba i roky), ale věřte, že světlo na konci tunelu vás povede k vysněnému cíli.

 

Psychoterapie je cesta k tomu cítit se lépe

Zapomeňte na to, co si myslí ostatní. Je to váš život. A když se objeví problém, vyřešte ho. Ve finále nikdo nemusí vědět, že „chodíte na terapii“. Berte to tak, že se jdete „vykecat“. Se správným terapeutem na vás čeká bezpečné prostředí, emocionální podpora, nestranný náhled a kvalifikovaná pomoc. Zkuste to jednou a uvidíte.

 

Jelikož je v dnešní (covidové) době problém s osobním setkáváním a cestování za kvalitním terapeutem může být časově náročné, je super, že máme možnost také psychoterapie online. S odborníkem přes video.

Hedepy terapie online

Hedepy – online psychoterapie dostupná pro všechny

Online terapie Hedepy propojuje odborníky z oblasti terapie s odborníky na technologie, aby vytvořila dostupnější psychoterapii pro 21. století. Výhodou je, že za terapeutem nemusíte nikam dojíždět, stačí se připojit online. Tato forma pro vás může být komfortnější v případě, že vám není příjemná představa osobního setkání s terapeutem. A navíc můžete mluvit s terapeutem, za kterým byste se kvůli vzdálenosti jen tak nevydali. Důležité je, že vám bude sympatický a budete v něj mít důvěru.

 

Výzkumy dokonce ukazují, že online psychoterapie je stejně efektivní jako sezení tváří v tvář. Na Hedepy najdete přes 20 certifikovaných terapeutů (včetně transparentních recenzí) a první sezení můžete absolvovat již za 24 hodin. Nemusíte k tomu nic instalovat, stačí se připojit skrz prohlížeč nebo telefonní hovor. Termín sezení můžete den předem bezplatně změnit či zrušit.

 

Výhody psychoterapie na Hedepy.cz:

  • kvalitní, poskytovaná ověřenými odborníky
  • pohodlná a dostupná odkudkoliv
  • transparentní
  • intimní a anonymní
  • okamžitě přístupná
  • se zárukou vrácení peněz, pokud nebudete spokojení

Mrkněte na Hedepy.cz.

Nestyďte se za to, že se chcete cítit lépe

A zapomeňte, co si o vás myslí ostatní. Dovolte si být trochu sobečtí a udělat jednou taky něco pro sebe. Zasloužíte si to. Občas tabulka čokolády nebo vyšťavení se při běhu nestačí. A je to tak v pořádku. Každá část našeho těla má svého odborníka z oboru lékařství, tak nenechte svou duši churavou.

 

„Největší chybou lékařů je, že se snaží léčit tělo, aniž by léčili duši. Přitom tělo a duše jedno jsou. Nelze je léčit odděleně.“

                                                                                                                              Platón

Máte vlastní zkušenosti s psychoterapií, o které byste se chtěli podělit? Co vás přimělo navštívit odborníka? A měli jste nebo máte předsudky vůči terapii?

www.martinus.cz
ČTĚTE TAKÉ:  Vánoce 2023 s Bonami - tipy na dárky pro celou rodinu