Běžci, reflexní vesta vám může zachránit život

Teorie běhu | Žádné komentáře

V článku o povinné zimní výbavě běžce už jsem zmínila nutnost používání reflexních prvků. Zejména v období od listopadu do března, kdy se stmívá velmi brzy, byste své bezpečí neměli podceňovat. „Být viděn, či nebýt viděn“, se velmi rychle může změnit v otázku „Být či nebýt“.

 Konečně zákon, který má smysl

  1. února to budou dva roky, co začala platit novela zákona o silničním provozu. Podle ní mají chodci povinnost nosit mimo obec za snížené viditelnosti reflexní prvky. Je jedno, jestli to budou reflexní vesty, pásky, samolepky nebo klíčenky. Důležité je, aby vás řidiči viděli s co největším předstihem.

V ideální případě byste se tímto nařízením měli řídit i v obci. Letité veřejné osvětlení často není v nejlepší kondici, stejně tak zrak letitých řidičů a vy přece chcete naběhat ještě tisíce kilometrů a ne se válet s přeraženýma nohama po špitálech. Myslete na své zdraví.

 

Reflexní běžec, dobrý běžec

Takže jak na to. V první řadě nasadit čelovku. Při posledním běhu za šera se mi její absence krutě nevyplatila – zvrtla jsem si postupně oba kotníky a jako bonus jsem se vyválela v blátě :-D. Poučení: je dobré vědět, kam šlapu.

Reflexni prvky nepodcenujte

Nepodceňujte reflexní prvky

V řadě druhé vsaďte na běžecké oblečení se zabudovanými reflexními prvky. A jelikož jistota je jistota, ověšte se dalšími zářivými komponenty. V dnešní době je nabídka více než široká: reflexní tkaničky, odrazky, samolepky, vesty, taháčky na zip, batohy, kšiltovky, pouzdra a ledvinky na mobil, klíčenky, nažehlovačky a kdo ví, co ještě. Super tipem je běžecká reflexní vesta Altima ve tvaru V. Tu jen přehodíte přes hlavu a není co řešit.

 

Na viditelnost nezapomínejte ani při závodech. Co když poběžíte maraton, nebudete zrovna dvakrát ve formě a než doběhnete do cíle, tak se setmí? Sice si vás možná budou plést s pořadateli, ale bezpečnost je důležitější!

 

A co děti? Mají si kde… věšet reflexní prvky?

A jako máma musím samozřejmě zmínit i bezpečí našich ratolestí. Za ranního šera, kdy si řidiči za volantem ještě protírají ospalé oči, hrozí neposedným školákům stejné nebezpečí, jako nám běžcům. Nemusíte své dítě rovnou oblékat do reflexní vesty, bohatě bude stačit, když mu na školní brašnu připnete reflexní přívěsek nebo pásek, do bot dáte reflexní tkaničky, případně oblečení ozdobíte reflexní nažehlovačkou. I tak zdánlivé maličkosti mu mohou zachránit život.

 

Dbáte na svou bezpečnost při večerním běhání? Běžet černočernou tmou celý v černém není frajeřina, je to hazard se zdravím. Myslete na to, až se budete příště oblékat do běžeckého.

 

ČTĚTE TAKÉ:  Jak jsem se rozhodla ne/běžet pražský maraton