Výborný slaný cuketový koláč – pro běžce jako dělaný

Peču | Žádné komentáře

Abychom nemlsali jen nasladko, mám pro vás další letní recept, ve kterém hraje hlavní roli cuketa. Takže máte-li jich na zahrádce zbytečně moc (jako moje tchýňka :-D), pusťte se hned do přípravy této mňamky! Za pár minut budete mít skvělý zdravý oběd či večeři pro celou rodinu. A za pár korun. Tak pojďme na to.

V receptu jsem použila uzené maso/uzeninu, abych nasytila i svoje tři chlapy. Není to sice žádný zázrak zdravé výživy, ale jednou za čas to jistě neuškodí 😉 a když víte, po čem sáhnout, tak je to i velká mňamka. Může to být i libovější anglická slanina, nebo cokoli, co vám chutná. Chcete-li opravdový fitness cuketový koláč, tak se na „maso“ vykašlete a užijte si jen úžasnou chuť pečené cukety.

Suroviny:

  • cca 600 g nastrouhané a odšťavněné cukety

    Cuketky

    Cuketky

  • 1 cibule
  • 3-4 vejce
  • cca 400 g uzeného masa (lepší uzeniny)
  • cca 100 g nahrubo nastrouhaného sýra (eidam, gouda)
  • hrst strouhanky
  • majoránka
  • sůl, pepř – podle chuti

 

Poměry jednotlivých surovin můžete podle chuti a možností upravovat. U takových receptů většinou improvizuju, podle toho co mám doma a podle hustoty „těsta“.

Postup:

Jako první si do cedníku nastrouhejte větší cuketu.  Trochu posolte a než si nepřipravíte zbytek ingrediencí nechte vykapat. Před použitím můžete ještě ručně vymačkat přebytečnou vodu.

Mezitím si nákrájejte cibuli na drobno, uzeninu na menší kostičky a nastrouhejte sýr. Všechno hoďte do větší misky, přidejte cuketu, vejce, majoránku, sůl, pepř a podle konzistence přidejte strouhanku (můžete si doma vytvořit vlastní – celozrnnou).

Slany cuketovy kolac

Slaný cuketový koláč

Pak už stačí důkladně promíchanou směs vyklopit na pečicím papírem vystalný (nebo vymazaný) plech. A péct na 200 °C cca 30 minut (podle trouby).

Průběžně kontrolujte, ať si tenhle super cuketový koláč nepřipálíte. Byla by ho škoda.

Pokud vám nějaký koláč zbyde i po vychladnutí, tak ho můžete podávat jako svačinku i studený.

Varování: U nás byla bitka o každý kousek ještě než koláš stihnul vychladnout, takže si radši rezervujte svou porci předem .

 

Cuketovy kolac naslano

Výborný cuketový koláč naslano

Dobrou chuť !

ČTĚTE TAKÉ:  Skvělý bezlepkový low carb chleba na sváču i k večeři