Špaldovo-tvarohová štola

Peču | Žádné komentáře

Černoušek ze splašené trouby 🙂

Už jsem ji pro vás/nás pekla minulý týden, ale vzhledem k tomu, že se mi zbláznila trouba a štola, která se tam měla péct hodinu, byla za 10 minut kompletně spálená na povrchu, tak jsem musela dnes učinit druhý pokus. Poučená z minula, jsem upravila teplotu a styl pečení. Výsledek stále není dokonalý, na chuti to však neubralo. Jak já se těším na zítřejší ráno!

Dejme se tedy do pečení.

Suroviny:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 125 g tvarohu
  • 50 g másla (použila jsem Heru)
  • 50 g medu (nahradila jsem jím cca 40 g cukru)
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 1 PL vanilkového extraktu (použila jsem vanilkový sirup do kávy)

Libovolně:

  • cca 70 g vlašských ořechů (ideálně nakrájené na větší kousky, část z nich můžete klidně pomlít)
  • cca 50 g sušeného ovoce (brusinky, rozinky, švestky, meruňky – podle chuti)
  • další ořechy či semínka – na co máte zrovna chuť a co máte po ruce
  • mandlové plátky na posypání

Postup:

V jedné míse smícháme suché ingredience (mouku, kypřicí prášek, ořechy, ovoce). V druhé si necháme změknout máslo, přidáme k němu vejce, med, tvaroh, vanilkový extrakt a důkladně promícháme. Potom vše sesypeme do jedné mísy a rukama zpracujeme do vláčného těsta.

Ořechy a sušené ovoce si přizpůsobte podle toho, jak to máte rádi. Pokud je necháte na větší kousky jako já, skvěle si užijete chuť každé ingredience, na kterou při konzumaci narazíte.

vanocka

Velké kousky ořechů jsou boží!

Když máme krásné těsto, můžeme se vrhnout na pečení. Pokud máte, narozdíl ode mě, normální troubu, předehřejte si horkovzduch na cca 180°C. Z těsta vytvarujeme bochánek, který položíme na pečicím papírem vystlaný pekáč a posypeme mandlovými plátky. Někdo štolu peče ve formě, třeba na biskupský chlebíček nebo „srnčí hřbet“. I to je možnost.

Pak už jen stačí dát štolu do vyhřáté trouby a čekat až se upeče. V normálně fungující troubě by to mohlo trvat cca 45 minut. Pro jistotu během pečení bochánek kontrolujte pohledem, případně špejlí. Po vytažení z trouby můžete štolu potřít máslem.

Dejte mi když tak vědět, jak dlouho jste ji pekli, abych mohla uvést přesnější čas. Moje trouba se snaží být mým nepřítelem :-/.

Teď mě ještě napadlo, že by mohlo být super přidat i trochu rumíku 🙂. I do vánočky se dává, tak proč ne sem.

vanocka-upecena


Hotová štola – mňam!

Štola nejen vánoční

Opět je to velmi jednoduchý a zároveň chutný recept – takže značka IDEÁL. Štola se sice peče hlavně na Vánoce a Velikonoce, ale proč si neudělat radost i během roku 🙂. Zvlášť když je to taková dobrá a ZDRAVÁ dobrůtka! Už aby bylo ráno! Nacpu se štolou a vyběhnu :-D!

Tak dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedla a jak chutnala!

ČTĚTE TAKÉ:  Zrelaxujte u lahodného šálku ajurvédského čaje