Zrovna včera jsem měla „den blbec“. Už dřív jsem od manžela slýchávala: „Prosím tě, běž si zaběhat!“ když viděl, že mám náladu pod psa a jsem nepříjemná. Tak jsem včera radši ani nečekala na vyzvání, a když dorazil z práce, tak jsem skočila do běhniček a vydala se vstříc osvobozujícím kilometrům.

Bylo teplo, ale foukal silný vítr a sem tam poprchávalo. Ideální počasí pro moje momentální rozpoložení. Věděla jsem, že potřebuju běžet daleko, daleko od všech problémů, vyčistit si hlavu a být chvíli jen sama se sebou! Tempo mi bylo ukradené, kadenci určovaly moje emoce, dlouhé schody a kopečky jsem vybíhala naplno, pak jsem se klidně zastavila, abych nabrala nový dech. Běžela jsem, jak tělo potřebovalo.

Už jsem věděla, že to bude minimálně 15 km, tomu jsem přizpůsobila trasu. Bylo mi jedno, že se brodím bahnem, energicky jsem skákala mezi největšími kalužemi a užívala si kopcovitá panoramata částečně ozářená zapadajícím sluncem. A najednou mi bylo krásně. Když mě o chvíli později přepadly chmury, přidala jsem do kroku a hned bylo tempo o minutu rychlejší. Já se „vybejčila“ a pokračovala dál klidným tempem.

emo

Emoce jako na houpačce

Běžela jsem tak urputně zaujatá svými pocity, že jsem si ani nevšimla, že běžím okolo známé. Kdyby na mě nemávala jak blázen, tak ji minu bez povšimnutí. Když jsem doběhla zpět do města, na hodinkách svítilo 15 km, ale já ještě neměla dost. Tak jsem to vzala ještě „zkratkou„, kterou to bylo domů dál. Nakonec z toho bylo 17.10 km (to číslo mám strašně ráda :-), je to moje datum narození).

Celou cestu se ve mně míchaly emoce, chvíli mi bylo úžasně, užívala jsem si každý krok i nádech, vzápětí se všechno obrátilo a vrátily se depkoidní myšlenky. Abych byla spokojená (čti dostatečně zničená a vyběhaná) potřebovala bych alespoň dvojnásobek kilometrů. Na to ale nebyl čas, ani reflexní doplňky. Ale částečná úleva tam byla, takže spokojenost.

Zázrak jménem endorfiny

Když jsem si o endorfinech a jejich fungování něco hledala, pobavil mě jejich technický název – opoidní polypeptidy – který vlastně mluví za vše. Jsou to vlastně takové naše legální opiáty! A jaká je jejich největší výhoda? Můžeme si je vyrobit sami.

Nebudu vás zatěžovat všemi těmi neurotransmitero a prekurzovochemickobiologickými podrobnostmi, stačí když vám povím, že tento „hormon štěstí“ má vliv na náš spánek, náladu, analgezii i tělesnou teplotu. Vylučuje se při stresu a svalové zátěži. Nemusí to být jen u sportu nebo sexu, endorfin je vylučován i při porodu, kde plní také svou důležitou funkci.

Bio opiáty u porodu

Nejen, že rodičce pomáhá lépe snášet porodní bolesti, ale dostává ji do změněného stavu vědomí, což usnadňuje celý proces porodu. Po narození dítěte endorfin posiluje pouto mezi matkou a dítětem a může i za spuštění kojení. Během porodu je v těle ženy až třicetinásobek jeho běžného množství.

endorfin

Endorfinové opojení během sportu

Údajně stačí pouhých 20 minut aerobní aktivity, aby se z hypofýzy začal vylučovat endorfin. Mozek tak reaguje na fyzickou zátěž, zrychlení tepu a „bolest“, kterou nám sport způsobuje. V podstatě si myslí, že se tělo připravuje na útok, nebo útěk, což v dobách dávno minulých znamenalo boj o holý život.

Účinky endorfinů:

  • způsobuje dobrou náladu
  • vyvolává pocity štěstí
  • zmírňují úzkost a deprese
  • tlumí bolest
  • ovlivňuje produkci jiných hormonů

Kromě endorfinů se při sportu uvolňují i další hormony, které se podílejí na onom zlepšení nálady a euforii, třeba serotonin, dopamin, kortizol, noradrenalin, testosteron a adrenalin. Ale o nich třeba někdy příště.

A co vy? Už máte dnešní dávku endorfinu v krvi ;)?

terapie-behem

ČTĚTE TAKÉ:  Pojďte si zazávodit s Kilpi sobíkem + SOUTĚŽ o startovné