Objevte účinky zelené kávy – recenze nákupu z Manucafe

Dobroty | Žádné komentáře

Patříte k lidem, kteří bez ranní kávy nepřežijí den? A kterou pijete? Pravděpodobně klasickou černou. S cukrem? To asi ne. S mlékem? Taky jsem měla takové období. Ale už jste zkusili zelenou kávu? Možná jste, jako já, o ní jen sem tam něco zaslechli, ale neodvážili jste se ji vyzkoušet. No, tak já jsem ji vyzkoušela za vás .  A jak to dopadlo?

Zelená káva? Co to vlastně je?

Černou „tureckou“ kávu zná snad každý, minimálně její úžasné aroma, které miluju. Kdyby před vás ale někdo položil hrnek čerstvě uvařené zelené kávy, nevěřili byste, že se jedná o jednu a tutéž plodinu.

Surova zelena kava

Surová zelená káva

Zelená káva se připravuje z NEpražených kávových zrnek kávovníku arabského (Coffea arabica). Než se zelená zrnka dostanou do balíčku, který si objednáte domů, podstoupí zdlouhavý proces přípravy a úpravy.  V něm však chybí jeden základní úkon – pražení. A jak poznáte za chvíli, je to ku prospěchu věci… i když .

Pražením se z kávových zrnek vytrácí plno zdraví prospěšných látek (kyselin a antioxidantů). Není to tak, že by v pražených kávových zrnech nezbylo nic dobrého, ale je tam toho mnohem méně než v kávě zelené/nepražené. A o které látky jde?

Fenoly – především kyselina chlorogenová (CGA) – pomáhají při štěpení škrobů na cukry a tím posilují schopnost vstřebávání těchto cukrů. V praxi to znamená, že pití zelené kávy snižuje celkový příjem kalorií a zlepšuje spalování. Vše klinicky potvrzeno. Kyselina chlorogenová navíc významně usnadňuje boj s celulitidou a žlučovými kameny (i jako prevence). Velké množství antioxidantů v zelené kávě snižuje množství volných radikálů v našem organismu.

Kofein – zelená káva obsahuje mnohem více kofeinu než její pražená alternativa. A když spojíte kyselinu chlorogenovou a kofein, vytvoříte výborný detoxikační a antibakteriální koktejl, který můžete využít i během nachlazení. Pití zelené kávy by se však kvůli zvýšenému množství kofeinu měli vyvarovat těhotné a kojící ženy, osoby mladší 16 let a lidé se srdečním onemocněním. Naopak ji můžu doporučit řidičům na dlouhých cestách, jako zdravější alternativu nadmíru sladkých energetických nápojů .

Někteří vědci dokonce doporučují zelenou kávu jako prevenci vzniku cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění.

 

Účinky zelené kávy na lidský organismus

Teď jsem vás asi zahltila spoustou odbornější informací, pojďme si proto shrnout základní účinky zelené kávy, které potvrzují i odborníci na slovo vzatí:

  • podpora odbourávání tuků
  • omezení přeměny cukrů na tuky a jejich snadnější vyplavování z těla
  • rychlejší spalování
  • podpora v boji s nadváhou a celulitidou
  • prevence proti vzniku cukrovky, kardiovaskulárních chorob a žlučových kamenů
  • zmírnění pocitů hladu
  • zvyšuje výkonnost a snižuje pocit únavy
  • zlepšuje soustředění (především díky kofeinu)
  • navozuje duševní a fyzickou svěžest
  • mírní bolest, uvolňuje hladké svalstvo
  • působí antibakteriálně a antioxidačně

A určitě bychom našli i další pozitivní účinky tohoto zeleného zázraku. V recenzích jsem se nejčastěji dočetla, že zelená káva její uživatele vždycky tzv. nakopne a cítí se po ní velmi svěží. V podstatě jsem našla jen velmi málo záporných recenzí. Mnoho lidí potvrzuje úbytek váhy i další účinky zelené kávy.

PŮVOD A PŘÍPRAVA ZELENÉ KÁVY

Zelená káva, kterou si koupíte domů, bude s největší pravděpodobností pocházet z Brazílie. E-shop Manucafe, odkud jsem si zelenou kávu objednala já, dováží zelená zrnka z jihovýchodního regionu Sao Paula od místních drobných rolníků. Na ziscích z prodeje zelené kávy jsou často závislé celé jejich rodiny, a proto věnují svým kávovým plantážím tu nejlepší péči. Zapomeňte na průmyslová hnojiva, zelená káva je převážně v BIO kvalitě.

Příprava zelené kávy je velmi snadná. Mletou zelenou kávu (7 g) zalijeme vroucí vodou a necháme dle návodu louhovat (cca 5 minut). Pak přecedíme a můžeme s chutí pít. Chuť prodejce specifikuje jako jemnou a lehce sladkou. Můj dojem se dozvíte již za malý moment !

Moje zkušenost se zelenou kávou

Nedávno jsem se rozhodla i já vyzkoušet účinky zelené kávy. Moje volba padla na Zelenou kávu Brazílie Santos z e-shopu Manucafe. Objednávku jsem provedla ve čtvrtek večer a už v pondělí jsem měla balíček na poště. Paráda, jen kdybychom nebyli ten týden na dovolené . Holt jsem si musela ještě týden počkat.

Zelenou nebo cernou kavu

Zelenou, nebo černou kávu?

Zelená káva přišla v sympatickém balíčku s jakýmsi „dýchátkem?“. Hned jsem se na ní vrhla. Po otevření na mě vykoukla světle zelená sypká směs zvláštní „vůně“. Rozhodně to nevonělo po kávě . No nevadí. Pustila jsem se podle návodu do přípravy. Odvážila jsem přesně 7 g, zalila horkou vodou a čekala 5 minut. Stále jsem necítila tu skvělou vůni, na kterou jsem zvyklá. Tak jdem na to. Jsem zvyklá pít kávu horkou, takže jsem na nic nečekala a hned ochutnala.

No… 🙄 Upřímně… žádný zázrak . Na tu chuť si prostě musíte zvyknout . Pořád jsem přemýšlela, co mi to připomíná. A u čtení recenzí mi to došlo. HRÁŠEK , ta vůně, chuť i barva – to je prostě hrášková polévka z pytlíku, kterou teda jako taky můžu  (naprosto výjimečně samozřejmě ).

Po prvním šálku jsem byla dost rozpačitá a říkala jsem si, že to nemůžu hned vzdávat. U druhého už jsem byla připravená na hráškovou chuť a tak jsem ho zvládla lépe. Dá se říct, že s každým dalším šálkem mi zelená káva přijde snesitelnější . Chutná totálně jinak než náš klasický „turek“, ale vyloženě špatná není. Jen je jiná.

A účinky zelené kávy? Co jsem opravdu pozorovala, tak bylo určitě snížení pocitu hladu (asi i vlivem dalšího hubnoucího nadšení – ale takových už bylo ) a příliv energie a svěžesti. O hubnutí nemůže být řeč, protože od naší dovolené jedu stále v „prázdninovém režimu“, už měsíc🙄! I když… vlastně chápu, že se po ní hubne… dost vám zrychlí průchod potravy vaším trávicím ústrojím, někdy až moc , tak pozor na to!

Ale určitě budu zelenou kávu pít po ránu dál, třeba se zase chytnu a shodím těch posledních 5 kg, které mi brání ve spokojenosti (vím, že to není o kilech, ale já tu pětku na začátku váhy prostě CHCI!).

 

Hodnocení: 8/10

ČTĚTE TAKÉ:  Povinná zimní výbava pro každého vášnivého běžce!