Už jste ochutnali Ajvar? Já jo, a ne naposled 😉

Dobroty | 2 komentáře(ů)

Ajvar

Ajvar – výborná zeleninová omáčka

Po dlouhé době se poštěstilo a byla jsem vybrána mezi pár stovek vyvolených, kteří dostali šanci testovat nový produkt na trhu. Tentokrát se jedná o jemný Ajvar od Podravky – zeleninovou přílohu z pečlivě vybraných paprik a lilků s autentickou chutí balkánské kuchyně.

Co je ajvar?

Pod názvem ajvar se skrývá zeleninová čalamáda, která se nejčastěji připravuje z pečených červených paprik, lilků, česneku a někdo přidává i chilli papričky. Jeho původ najdeme v srbské kuchyni, kde byl nejčastěji podávaný jako „srbský salát„, po 2. sv. válce se rozšířil do Jugoslávie a dnes je velmi oblíbenou přílohou na Balkánském poloostrově. Připravuje se ve třech variantách – sladký, pikantní a velmi pikantní – záleží na množství chilli papriček. Ajvar se nejčastěji podává jako pomazánka na chleba, příloha k masu nebo salát.

Složení jemného ajvaru od Podravky

Složení Ajvaru se tváří velice sympaticky. Minimálně 88 % tvoří zelenina (76 % papriky, 12 % lilek). K ní Podravka přidala slunečnicový olej, kvasný ocet, rajčatový koncentrát (2,6 %), jedlou sůl (max 2 %), cukr, směs koření a feferonky. Takže žádná Ečka, chemie, ani konzervační látky. I výživové hodnoty nejsou k zahození: 325 kJ na 100 g – super, jen 4 g tuků, 8 g sacharidů (resp. cukrů) a 1,5 g bílkovin. V jedné sklenici je 350 g jemného ajvaru.

Jak chutná?

 Podobné zeleninové majdy (omáčky) mám ráda, i když zrovna lilek není mým favoritem . Nevěděla jsem, co mám čekat, ale musím říct, že jsem byla sama příjemně překvapená. Na jazyku se mi rozlila lehce nasládlá chuť plná zeleniny. Fakt super. Myslím, že ajvar obecně zařadím do našeho jídelníčku. Bude ideální přísadou do lehkých jarních/letních pokrmů a pomazánek.

 Výhodou Ajvaru od Podravky je, že si domů můžete koupit dvě tři sklenky do zásoby „pro strýčka Příhodu“. A když nebudete vědět, co uvařit sobě a svým milým k večeři, Ajvar se bude hodit. My jsme ho vyzkoušeli s kuřecím masem a bulgurýží (-> můj výraz pro rýži vařenou spolu s bulgurem, poslední dobou ji jinak nedělám). Za půl hoďky bylo hotovo a jak jsme si pošmákli!

Chutná rychlovka po balkánsku

Potřebujete:

  • cca 600 g kuřecího masa (ideálně prsa)
  • hrnek rýže smíchané s bulgurem
  • trošku oleje
  • koření podle chuti (použila jsem provensálské)
  • 1 skleničku Ajvaru jemného od Podravky (350 g)

Jak na to:

Maso si nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme a dáme ho lehce zatáhnout na pánev s trochou oleje. Mezitím si dáme vařit rýži s bulgurem – směs nejdřív lehce osmahnu na kapce oleje, přidám koření (podle chuti) a potom zaliju vodou v poměru 3:1. Pak k masu přidáme Ajvar a obojí podusíme. Na závěr omáčku dochutíme a můžeme podávat.

Tip MARATONmamy: Ajvar můžete použít, jako my dnes, i jako základ na domácí pizzu místo protlaku či nezdravého kečupu.

 

Shrnutí:

Nový Ajvar jemný od Podravky chutná skvěle, neobsahuje žádné konzervační látky a můžete ho použít na několik způsobů. Určitě se hodí jako železná zásoba, když není čas na dlouhé vaření nebo třeba na zimu, když je v obchodech nedostatek chutné zeleniny. Za mě i mé kluky mohu doporučit ;-).

Hodnocení: 10/10

ČTĚTE TAKÉ:  Zrelaxujte u lahodného šálku ajurvédského čaje