Vybíráme školní aktovku pro prvňáčka

od | Kvě 21, 2021 | Jsem máma, Recenze

A je to tady. Jako lusknutím prstu se z našeho prvorozeného, ani ne tříkilového miminka, vyklubal předškolák, který za pár měsíců poprvé překročí práh základní školy. Zápis je za námi, na potvrzení o přijetí schne razítko a matka (já) si v hlavě začíná tvořit seznam věcí, které je do září potřeba zařídit. A co ji napadne jako první? Aktovka! No jo, ale jak vybrat tu pravou aktovku pro prvňáčka?
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label="row" _builder_version="4.16" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat" custom_padding="0px|0px|0px|0px" global_colors_info="{}"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="4.16" custom_padding="|||" global_colors_info="{}" custom_padding__hover="|||"][et_pb_image src="https://maratonmama.cz/wp-content/uploads/2021/05/skolni-set-dino-411750-k30.jpg" alt="školní aktovka baagl" title_text="skolni-set-dino-411750--k30" url="https://www.jdoqocy.com/click-8349296-15016508?sid=clanek+prvnak" url_new_window="on" align="center" align_tablet="" align_phone="" align_last_edited="on|phone" _builder_version="4.24.0" width="83%" max_width="96%" module_alignment="center" custom_margin="26px||||false|false" hover_enabled="0" global_colors_info="{}" sticky_enabled="0"][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version="4.24.0" text_text_color="#3d3d3d" text_font_size="16px" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat" custom_padding="20px|20px|20px|20px" hover_enabled="0" border_width_all="2px" border_color_all="#ffb903" border_style_all="solid" use_border_color="on" border_color="#ffb903" border_width="2px" global_colors_info="{}" sticky_enabled="0"]

Kamarádky se stejně starými dcerami zařizovaly aktovky už v zimě. Ne, že by mě to nějak znervózňovalo, ale jistý tlak tady byl 😀. Tušila jsem, že to nebude jen tak. Přeci jen trh se školními brašnami je celkem široký, záda sedmiletého kluka slabá a těžkých učebnic a sešitů v první třídě přehršel. Tak jsem začala studovat, co všechno by správná aktovka ne/měla mít.

 

Na co se zaměřit při výběru aktovky pro prvňáka

Během běžného (necovidového) roku musí prvňáci nosit na zádech aktovku 175 dní. Vzhledem k tomu, že jejich kosti a páteř se stále ještě vyvíjí, nevhodný výběr školní brašny by do budoucna mohl mít na tento vývoj negativní vliv. Proto vždy volte certifikované produkty od ověřených výrobců.

  • Ergonomie
    Při výběru aktovky bychom měli myslet především na zdraví našich ratolestí. Nákupem nekvalitní aktovky, která nerespektuje ergonomii a potřeby dítěte, by mohlo dojít ke špatnému vývoji páteře (který v tomto období ještě není zcela dokončen), k bolestem zad i hlavy. Aktovka by proto měla mít speciálně vyztužená a ergonomicky tvarovaná záda (měla by držet svůj tvar a bez opory stát na podlaze), která váhu naplněné brašny optimálně rozloží na celou plochu zad.

    Někteří výrobci aktovek nabízí možnost nastavení celého zádového systému podle výšky dítěte. To zvyšuje stabilitu i komfort při nošení těžké aktovky.

    [caption width="530" id="attachment_3426" align="aligncenter"]Nastavitelný zádový systém Nastavitelný zádový systém[/caption]

     

  • Pohodlné, nastavitelné popruhy
    Nejen záda, ale i ramena prvňáků dostávají zabrat. Proto by šířka ramenních popruhů měla být minimálně 4 cm. Doporučená délka popruhů je 70 cm. Popruhy by pro větší pohodlí měly být polstrované, prodyšné a snadno nastavitelné. Při zkoušení aktovky se zaměřte na to, aby se popruhy nedotýkaly jeho krku. Pro ještě lepší rozložení váhy aktovky slouží hrudní, případně bederní popruh.

  • Hmotnost aktovky
    Chceme-li dětská záda co nejméně zatěžovat, měli bychom vzít v úvahu také váhu aktovky. Pediatři doporučují, aby děti nosily na zádech maximálně 10-12 % své tělesné váhy. Proto by aktovka neměla vážit více než 1,2 kg.

  • Kvalitní konstrukce
    Nejsem si jistá, jestli se dnešní prvňáci učí číst z takových těch čítanek s tvrdými deskami, které jsme měli my, ale je jasné, že školní aktovka bude dostávat zabrat každý den. Proto by její konstrukce měla být nejen lehká, ale také pevná

  • Reflexní prvky
    Bezpečnost především. Jakožto celoroční běžec jsem skvěle vycvičená na používání reflexních prvků 😀. A to se o sebe nebojím tolik, jako o své děti. Takže je jasné, že bezpečnostní prvky musí být povinnou součástí každé aktovky (alespoň u mých dětí). Pokud covid dá, bude Vojta chodit do školy za každého počasí, v zimě či při špatném počasí i za snížené viditelnosti. Reflexní prvky by měly být ze všech stran, včetně popruhů a boků aktovky. Výhodou jsou také aktovky s výraznými či svítivými barvami.
[caption width="530" id="attachment_3429" align="aligncenter"]Reflexní prvky Reflexní prvky by rozhodně neměly chybět, zdroj: baagl.cz[/caption]

 

Tzv. nice-to-have, neboli co by aktovka ještě mohla mít

  • Odolný, nepromokavý a snadno omyvatelný materiál
    Déšť, sníh, vítr, mráz, horko, sluneční paprsky, pot, rozmázlé “lepeňáky”, zapomenuté nahnědlé banány, vylité džusy, neustálé otevírání a zavírání, tahání, házení, zvedání. Je toho dost, co musí aktovka snést. Proto by měla být z odolného materiálu, který dovnitř nepropustí vlhkost a bude se snadno omývat.

  • Pevné dno
    V souvislosti s konstrukcí aktovky se zaměřte i na prozkoumání dna. Pevné dno pomáhá aktovce držet tvar a brání poničení (prodření, promoknutí, zašpinění) jejího obsahu.

  • Ucho
    Pro pohodlné přenášení aktovky se hodí pevné ucho, které je přizpůsobené malým dětským ručkám.

  • Chytrá organizace
    Nejlepší školní aktovky jsou navržené tak, aby se nejtěžší předměty umísťovaly co nejblíže zádům. Díky tomu je váha přenesena na tělo a zádům se uleví. Aby měli školáci vše rychle a přehledně po ruce, je vhodné, aby aktovka měla několik různých kapes a přihrádek (na učebnice a sešity, penál, svačinu, pití, klíče apod.). 
[caption width="463" id="attachment_3432" align="aligncenter"]Chytrá organizace aktovky Chytrá organizace aktovky, zdroj: baagl.cz[/caption]

 

A jak jsme tedy vybrali tu pravou?

Šla jsem jednou takhle po nejmenovaném obchodním řetězci a všimla jsem si zelené aktovky s dinosaurem (dinosauři jsou u nás doma velký hit). Omrkla jsem ji, potěžkala, prolezla všechny kapsy, vyfotila si název výrobce a šla dál. Později jsem s sebou vzala do obchodu i Vojtu, který byl z tašky samozřejmě nadšený (bo dinosaurus :-D).

[caption width="900" id="attachment_3439" align="aligncenter"]školní aktovka pro prvnaky Nadšení bylo veliké[/caption]

 

No. První kritérium – aby se líbila Vojtovi – splněno. Tak jsem doma sedla k internetu a prozkoumala firmu Baagl a její školní aktovky a batohy. Vzhledem k certifikaci a splnění všech výše uvedených podmínek bylo rozhodnuto a objednávalo se. A když už, tak se vším všudy. Objednala jsem Vojtíkovi celý Dino set, který se skládá z aktovky, penálu a pytlíku na přezůvky/tělocvik. Nadšení bylo veliké, jelikož aktovka dorazila přesně na Vojtův svátek (skvělé načasování – dobře já 😀).

[caption width="900" id="attachment_3440" align="aligncenter"]školní aktovka pro prvnaky Ještě vyměnit tepláky za pořádné džíny a může mazat do školy[/caption][/et_pb_text][et_pb_code _builder_version="4.24.0" _module_preset="default" global_colors_info="{}"]www.martinus.cz[/et_pb_code][et_pb_text _builder_version="4.16" text_text_color="#3d3d3d" text_font_size="16px" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat" custom_padding="20px|20px|20px|20px" border_width_all="2px" border_color_all="#ffb903" border_style_all="solid" use_border_color="on" border_color="#ffb903" border_width="2px" global_colors_info="{}"]

Jak probíhal výběr aktovky u vás? Dali jste na přání dětí, které zlákal oblíbený pohádkový/filmový hrdina na klopě, nebo jste šli cestou kompromisu 😀?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version="4.24.0" _module_preset="default"][et_pb_column _builder_version="4.24.0" _module_preset="default" type="4_4"][et_pb_code _builder_version="4.24.0" _module_preset="default" hover_enabled="0" sticky_enabled="0"][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version="4.16" _module_preset="default" global_colors_info="{}"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="4.16" _module_preset="default" global_colors_info="{}"][et_pb_button button_url="http://www.instagram.com/maratonmama.cz" url_new_window="on" button_text="Sleduj MARATONmamu na IG" button_alignment="center" _builder_version="4.16" _module_preset="default" custom_button="on" button_text_size="18px" button_text_color="#8300a0" animation_style="slide" global_colors_info="{}"][/et_pb_button][et_pb_button button_url="http://www.facebook.com/maratonmama.cz" url_new_window="on" button_text="Sleduj MARATONmamu na FB" button_alignment="center" _builder_version="4.16" _module_preset="default" custom_button="on" button_text_size="18px" button_text_color="#8300a0" global_colors_info="{}"][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
ČTĚTE TAKÉ:  Vyzkoušejte lahodné cukeťáčky (bramboráky z cukety)