Povinná zimní výbava pro každého vášnivého běžce!

Teorie běhu | 19 komentáře(ů)

V sobotu „v noci posouvali letní čas na zimní, nikdo z nás normálních lidí tohle neovlivní…“. Jak zpívá čerstvě zasnoubený Leoš Mareš ve své písni Zimní čas, začíná zima a my s tím nic nezmůžeme. To ale neznamená, že pověsíme své běhny na půl roku na hřebík. Stačí, když se řádně vybavíme a zima nás nemůže překvapit. 

Zustante v teple i v zime

Zůstaňte v teple i v zimě

Zatím je sice ještě podzim, ale teploty už se pomalu přibližují k nule a tma na běžecké trasy padá dříve, než je nám milo. Pojďme se podívat na užitečné vybavení a nejrůznější vychytávky pro běžce, které ze zimního běhu udělají komfortní záležitost. A vezmeme to postupně od hlavy až k patě, ať v tom máme pořádek.

Hlava

nikola-kruzberska-cepiceJak je vám jistě známo, z oblasti hlavy a krku ztrácíme až 40 % tělesného tepla. Proto je důležité tuto část těla chránit před nízkými teplotami. Takže čepice nasadit, nákrčníky nakrčit a hurá ven. Já mám čepičku z Lidlu (viz foto vpravo), nákrčníků (tunelů) mám víc, z Lidlu a Tchiba, a jsem s nimi spokojená maximálně. Je fakt, že v tomto ohledu nemusíte mít velké nároky. Stačí když vám budou doplňky dobře sedět a aspoň trochu slušet . V ideálním případě by mohli mít reflexní prvky pro větší bezpečnost za šera.

Někomu místo čepice postačí čelenka nebo šátek, někdo raději sáhne po kukle. Záleží, jak moc jste zimomřiví.

Čelovka

Jak už jsem několikrát zmínila, běžec by měl být viděn, ale především by sám měl dobře vidět, kam šlape. Z toho důvody by v žádném běžeckém šatníku neměla chybět čelovka. Já jsem jich vyzkoušela několik. První jsem měla asi za 99 Kč z Lidlu a byla super… Dokud mi ji neukradl manžel na kolo.

Momentálně střídám dvě. Krásně růžovou Ledlenser Neo pink. Tu jsem dostala od manžela k Vánocům a kromě toho, že perfektně svítí na cestu, má i další výhodu. Tou je malá dioda, která svítí na temeni hlavy, když je čelovka „ON“. To znamená, že máte další bezpečnostní prvek navíc.

Beal celovka

Beal čelovka FF120 Foto: www.affekt.cz

Druhou je běžecká čelovka Beal FF 120 se třemi LED světly, která údajně dosvítí až 120 m daleko. Nechtějte po mně, abych vám tuto informaci potvrdila, moje délkové odhady jsou fakt špatné. Můžete si vybrat mezi kuželovitým svícením do dálky a širším světlem na blízko.

Zima je krasna

Zima je krásná, ale může pekelně bolet

Tělo + ruce

Základem zimního běžeckého outfitu je vrstvení. Ideální je nasoukat na sebe více slabších vrstev, které vás ochrání před mrazem a nebudou bránit v pohybu. Funkční spodní prádlo je prostě nutnost. Odvádí vlhkost směrem ven od vašeho těla, do další vrstvy oblečení, a tím vás udržuje v suchu a teple.

 

Když máte na sobě více vrstev (funkčního) oblečení, vzduchové vrstvy mezi nimi slouží jako další tepelná izolace. Neposlední výhodou vrstvení je, že v případě náhlé změny okolní teploty můžete odhodit/přidat jednu vrstvu ošacení, aby byl běh i nadále komfortní.

sw

Funkční spodní triko Scutum wear

Já mám funkčních (spodních) triček několik. S krátkým i dlouhým rukávem. Od Moiry, z Lidlu, Tchiba. Všechny jsou OK, ale nově mám spodní funkční triko  od české značky Scutum wear, a to je naprosto úžasné!

Kromě funkčních vlastností disponuje i vlastnostmi kompresními. Přestože běžně nosím velikost M, bylo mi doporučeno objednat velikost XS, a musím říct, že tato volba byla ideální. Zvláště proto, že v upnutém triku je mi tepleji a je pohodlnější, když nikde neodstává a nekrčí se.

Triko Scutum wear jsem zkoušela při procházce, běžném tréninkovém výběhu i v závodě a vždycky se perfektně osvědčilo. Včera mě fajně hřálo i při pouhých 5 °C. Do větší zimy bych určitě zvolila variantu s dlouhým rukávem, prozatím ale stačí tato krátkorukávová varianta.

 

Vrstvení

První vrstvu bychom měli. Pokud je mráz silnější (v loňské zimě jsem běhala i při teplotách -15 °C), tak oblékněte klidně ještě jedno triko navíc. Na to funkční/termoaktivní mikinu (dobré zkušenosti mám opět s mikinami z Tchiba a Decathlonu) a na závěr nějakou lehčí větruvzdornou bundu. Při výběru běžecké větrovky si dejte pozor, aby měla dostatečně zajištěné odvětrávání. V opačném případě se v ní budete totiž cítit jako v sauně a běh si rozhodně neužijete.

 

Pozor na omrzliny

Nessi rukavice

Krásné Nessi rukavice (foto z nessisport.cz)

Nezapomeňte na rukavice. V tomto směru vám moc neporadím, protože mně je na ruce po prvním kilometru vedro i když je venku pod nulou, takže si vystačím s delšími rukávy (super vyřešené to má tato mikina/bunda z Tchiba). Ale myslím si, že bohatě postačí levnější varianta rukavic z Lidlu – jedny doma mám, stály pár korun a jsou OK (asi bych měla míň nakupovat v Lidlu ).

Pokud si ale potrpíte na designovky, mrkněte na peckovní modely Nessi rukavic (viz foto)!

 

Buďte vidět, nejen v noci

V dnešní době se výrobci hodně snaží a reflexní prvky jsou velmi často součástí běžeckého oblečení. V tomto ohledu ale není opatrnosti nikdy dost, takže doporučuji navíc přidat „samonavíjecí“ reflexní pásky na ruku/nohu, které zajistí viditelnost ze všech stran. Klidně je umístěte na obě končetiny, ale minimálně na tu stranu těla, kde se budete potkávat s dalšími účastníky provozu. Na internetu najdete i další reflexní doplňky, které jsou určitě taky super (pásky, kšandy, tkaničky, přívěsky, nálepky a dokonce i ponožky).

 

Radši vypadat jako vánoční stromeček, než se nechat srazit cyklistou nebo autem. To platí nejen po setmění, ale i při zhoršení viditelnosti v déšti, mlze, při sněžení nebo také v lese.

reflexni prvky

Reflexní prvky nepodceňovat!

Nohy

I nohy by měly být v rámci možností v teple. Máte dvě možnosti. Buď si vezmete zateplené běžecké legíny, nebo opět vsadíte na vrstvení. Spodní funkční prádlo/kalhoty a na to dlouhé běžecké legíny nebo podkolenky a tříčtvrťáky. A myslete i na chudáky prstíky v botách. Silnější ponožky určitě stojí za zvážení.

Vždycky když se vracím z běhu v mrazu, mám pořádně prokřehlé boky a pozadí. Takže doporučuji všem ženám (případně i mužům) vyměnit sexy mini tanga za spodní prádlo s nohavičkami. Muži prý mají dokonce speciální spodní prádlo s vložkou, která chrání jejich… popředí . Ale někteří běžci radí, že stačí obyčejná bavlněná ponožka, aby byl váš poklad v bezpečí .

Dámy mají ještě jednu možnost – zateplené běžecké sukýnky. Osobně zatím nemám vyzkoušeno.

 

Boty

Nesmeky

V těchto nesmekách to fakt neklouže 😀

Nemusíte zrovna přezouvat letní obutí za zimní, jako u svého automobilu, ale dejte přednost botám trailovým (krosovým). Zvlášť když je venku souvislá bílá pokrývka a umrzlo. V silničních botkách by se váš běžecký trénink mohl změnit v krasobruslařský . Úplně nejlepší jsou běžecké boty s hřeby. A nebo praktické nesmeky.

Dávejte přednost suchým trasám, ideálně bez náledí. Rychlost běhu přizpůsobte podmínkám (zima stejně patří pomalým běhům). Nohu si zlomíte jenom jednou za sezónu .

Zazařte nejen v září

Ještě bych vám ráda doporučila jednu fajn vychytávku. Jsou to LED svítící pásky, které se umisťují na boty. Možná jste je zahlédli v některém ze sportovních obchodů (nebo v Lidlu ). Já je mám za pár korun z Aliexpresu, samozřejmě v růžové barvě. Kromě kontinuálního svícení mají i funkci blikání, takže budete určitě vidět. Hledejte je pod tímto odkazem.

Led dioda na boty

LED svítící pásky na boty

SOUTĚŽ SKONČILA

A teď SOUTĚŽ! 

Máte-li zájem o super čelovku Beal FF 120, napište mi do komentářů váš nejkurióznější běžecký zážitek.

Určitě jste během svých běžeckých výprav zažili spousty legrace a zajímavých okamžiků. Smích léčí a prodlužuje život, tak pobavte i své běžecké kolegy a kolegyně .  Pokud byste náhodou žádný zajímavý příběh z paměti nevylovili, můžete mi napsat jaké máte plány na běžecký rok 2018.

Soutěžit budeme až do 20.11.2017. Svátek budu mít sice já, ale dárek ode mne dostane jeden z vás! A to ten s nejzajímavějším příspěvkem.

Přednost budou mít samozřejmě moji věrní fanoušci z FB stránky Maraton? Jako vážně, mami? Kdo jím ještě není, může dát like zde.

Beal celovka

Beal čelovka FF120 Foto: www.affekt.cz

ČTĚTE TAKÉ:  Tak schválně! Víte, jak správně regenerovat po závodu?