Zrelaxujte u lahodného šálku ajurvédského čaje

Dobroty | Žádné komentáře

Známe to každý – dlouhý den v práci, náročný trénink, domácnost (po zásahu dětí) jako po boji, případně se přidá i protivný partner… Se stresovými situacemi se setkáváme dnes a denně. Proto musíme myslet na své duševní zdraví a poctivě odpočívat – regenerovat.

 

ajurvedsky caj

Regenerační ajurvédský čaj

Nedávno jsem náhodou objevila Manutea – stránku s výběrovými sypanými čaji. Jejich nabídka je obrovská. Najdete zde od zelených, bílých a černých čajů, přes matcha čaje, až po Rooibos nebo Bambusové čaje. No strávila jsem tady asi půl dne než jsem si vybrala . Moje volba nakonec padla na sypaný Regenerační ajurvédskou směs (Bio). A to proto, že kvalitní regenerace zrovna nepatří k mým silným stránkám.

 

Co to je ta Ajurvéda?

Ajurvéda je komplexní medicínský systém, který vznikl již před 5 000 lety. Je považována za matku moderní medicíny a nejstarší léčebný systém na světě. Slovo Ajurvéda můžeme přeložit jako nauku o životě a dlouhověkosti. Ajurvéda patří mezi tzv. holistické vědy, tzn. že se zabývá komplexně celým člověkem, konkrétně zdravým způsobem jeho života. Jejím základním principem je život v souladu se svou konstitucí a s přírodními zákony. Více si o Ajurvédě můžete přečíst například zde.

 

Dopřejte si šálek ajurvédského čaje

Mnou vybraný ajurvédský sypaný čaj se skládá z kořene lékořice (44 %), skořice (40 %), zázvoru (10 %), hřebíčku a černého pepře. Když jsem ho otevřela, ucítila jsem úžasnou nasládlou vůni. Připomnělo mi to jeden výborný čaj, který jsem pila před maturitou (Brahmi). Při bližším zkoumání sypané směsi jsem našla hřebíček, kousky skořice, asi zázvoru i lékořice a dokonce jsem objevila i celé kuličky pepře , ten mě tam fakt překvapil.regeneracni ajurvedsky caj manutea

Uvařila jsem čaj podle návodu, přikrytý nechala 10 minut louhovat a pak přecedila. Voněl úchvatně. Byla jsem zvědavá na jeho chuť. Jelikož mám „hubu plechovou“, pustila jsem se hned do ochutnávky. Překvapila mě opravdu sladká chuť. Čaj, ani kávu si běžně nesladím, takže jsem si na tu chuť musela zvyknout, ale pak už jsem si jí užívala. Dokonale jsem rozpoznala štiplavý hřebíček i milovanou skořici. To bylo ráno…

 

Dokonalý relax

Ráno přišel čaj k chuti – dokonce i synovi, který mi ho dopil  – ale chcete vědět, kdy jsem si ho vychutnala úplně nejvíc? Večer, když všichni moji muži už dávno bloudili kouzelnou krajinou snů, já si v tichém bytě uvařila svůj regenerační kalíšek a usedla s ním na vyhřátý balkón zalitý tlumeným světlem úplňku. Všude byl klid, slyšela jsem jen šumění větru a sem tam v dálce motor auta. Byla jsem jen já a můj šálek čaje. Dokonalost! 

Asi z toho udělám svůj letní rituál .

 

Účinky regeneračního ajurvédského čaje
  • napomáhá trávení, zlepšuje metabolismus tuků, zmírňuje nadýmaní
  • zmírňuje bolesti svalů a kloubů
  • poskytuje úlevu při infekcích, nachlazení i chřipce
  • optimalizuje hladinu cukru v krvi
  • slouží jako prevece civilizačních chorob
  • podporuje funkci mozku – zlepšuje paměť a pozornost
  • pomáhá při snižování (nad)váhy a boji s celulitidou

Za všechny tyto účinky vděčíme zázračné skořici, která má desinfekční vlastnosti, zpomaluje stárnutí buněk, podporuje štěpení tuků, zahřívá a podporuje činnost lymfatických cév. A tím výčet jejich schopností zdaleka nekončí. Ne nadarmo je to oblíbený pomocník při redukčních dietách.

Zregenerujte své tělo i mysl

Regeneraci my, sportovci, potřebujeme ještě víc, než „obyčejní“ smrtelníci. I když nám běh způsobuje především radost, zaplavuje nás endorfiny a pocity štěstí, je to pořád pro naše tělo určitá zátěž. Proto bychom se měli naučit správně relaxovat a nabírat novou energii pro další běžecké úspěchy. Myslím, že Regenerační ajurvédskou čajovou směs mohu vřele doporučit pro chvíle pohody s nohama na stole. A nebo (to musím zkusit hned zítra) v horké vaně plné praskající pěny…

 

Tak dobrou chuť!

 

 

A jak po běhu či náročném dni relaxujete vy?

Inspirujte nás svými osvědčenými tipy ;)!

ČTĚTE TAKÉ:  Olomoucký půlmaraton trochu jinak