Vybíráme ideální horské kolo pro děti

Jsem máma | Žádné komentáře

Vybrat ideální horské kolo pro naše ratolesti, se na první pohled může zdát jako snadný úkol. „Stačí vybrat pěkný odstín, přibližně odhadnout velikost a je hotovo.“ Pokud se však do problematiky ponoříte hlouběji, zjistíte, že to není taková legrace. Musíte vzít v úvahu spoustu různých apsektů, které výběr dětského kola ovlivňují.

Blíží se čtvrté narozeniny našeho prvorozeného a my jsme se rozhodli mu pořídit první šlapací kolo. Z odrážedla už nám vyrostl a je na čase, aby se naučil na pořádném kole (aby mohla maminka běhat, zatímco Vojta vedle ní pojede na kole :-D).

Pozor na těžké váhy

Prvním překvapením, které nás při výběru potkalo, byla vysoká hmotnost dětských kol. Bohužel se pro stavbu většiny dětských kol používají stejné komponenty jako u kol pro dospělé. A mnohdy ještě ty levnější a těžší. Pokud nechcete, aby se vaše dítko tahalo s kolem, které bude těžší než ono samo, vybírejte uvážlivě. Ultralehké dětské speciálky pro děti jsou například anglická kola Frog. Ta jsou osazena hliníkovými rámy a atypickými lehkými komponenty přímo určenými pro dětská kola.

 

Pozor si dejte na uváděnou hmotnost dětských kol. Mnoho prodejců se ve snaze „prodat co nejvíc“ uchyluje k tomu, že uvádí váhu NEkompletního kola.

 

Holka a kolo

Kolo nesmí být strašák

Věřte, že váha kola může hodně ovlivnit styl a kvalitu jízdy a tím i vztah dítěte k cyklistice. Pokud mu jí zprotivíte hned ze startu kolem, které sotva uzvedne, bude si k ní později obtížně hledat cestu. Sama si vzpomínám, když jsem kdysi, snad v první třídě, dostala nové kolo. Bylo krásné, černo-oranžové. Bohužel jsem tak tak dosáhla na zem a jak jsem byla drobná (kde jsou ty časy 😀), tak jsem s ním horko těžko zápolila. A došlo i na pár slziček!

 

Na velikosti prostě záleží

Jako správná spořivá matka chápu snahu ušetřit pár kaček a koupit dítku kolo, které mu chvilku vydrží. Trošku větší. Na druhou stranu nechceme, aby se mu kvůli naší úspoře jezdilo na kole nekomfortně. Nedej bože, aby se mu něco stalo, protože by ho neuřídil. Proto jsme dlouho bojovali s tím, jak velké kolo Vojtovi koupit. Takže jsme si nastudovali základní kritéria, podle kterých jsme se řídili:

  • Výška od země k rozkroku – když se dítě na kolo posadí, mělo by dosáhnout na zem alespoň špičkami, u některých dětských kol se můžete řídit přímo výškou rozkroku. Změříte vzdálenost od země k rozkroku a podle naměřené hodnoty vybíráte velikost dětského kola.
  • Vzdálenost rozkroku od rámu – zde je to jednoduché, ideální vzdálenost od rozkroku k rámu kola je 5 cm.
  • Vzdálenost řídítek – tady si dejte pozor, aby se dítě zbytečné nehrbilo, nebo naopak moc nenatahovalo k řídítkům.
  • Ergonomie kola = proporce kola vzhledem k dítěti – tím se myslí především postavení řídítek, velikost a vzdálenost brzdových páček, délka a geometrie rámu, velikost klik atd. Například výrobce zmíněných dětských kol Frog se snaží je co nejvíc přizpůsobit malým cyklistům a nevyrábí pouhé zmenšeniny kol pro dospělé, jak je tomu u jiných výrobců.

 

Dětská kola se na rozdíl od dospěláckých nevybírají podle velikosti rámu, ale podle velikosti kol. Takže teď už vím, že pro našeho (budoucího) čtyřleťáka jsou ideální 14“ kola (95 – 115 cm), protože je prcek. Pokud by byl větší (100 – 125 cm), tak 16“ kola – ta jsou ideální cca do 7 let. Zhruba do 10 let jsou OK 20“ kola (105 – 135 cm), později 24“ (115 – 155 cm). No a před pubertou už můžete sáhnout k 26“ kolům (155 cm a více). Samozřejmě je to velmi individuální. Záleží také na výšce dítěte – tu jsem uvedla do závorek ;-).

 

Kolo Frog

Dětské kolo Frog

Je to věda, ale stojí za to vybírat pečlivě

Chceme-li našim dětem udělat radost a pěstovat v nich lásku ke sportu, musíme jim k tomu dopřát vhodné podmínky. A správný výběr dětského kola je jednou z nich. Teorii už máme nastudovanou, teď už nám zbývá jen najít ideálního kandidáta pro toho našeho modrookého blonďáčka.

 

Máte pro nás nějaký další tip pro výběr dětského kola? Sem s ním!

ČTĚTE TAKÉ:  První Blogerfest už ťuká na dveře! Potkáme se?