Jak podpořit usínání kojenců

od | Zář 13, 2023 | Jsem máma

Miminka nejen v novorozeneckém věku, ale i později, potřebují naši podporu a pomoc s usínáním. Určitě jste si už přečetli o tom, že jejich cirkadiánní rytmus (schopnost odlišit den a noc, ustálení spánkového režimu), dozrává časem a miminka se vlastně musí naučit spinkat.

mimi spanek

Rutina

Podpořit děťátko v usínání můžete především rutinou, která je pro něj vodítkem k tomu, co se bude dít. Miminko si velmi rychle spojí jednotlivé úkony s tím, co bude následovat, a naladí se tak ke spánku.

 

Režim

Souvisí s rutinou, a vlastně spolu jdou ruku v ruce. Rutina je věc, která přímo souvisí s naladěním ke spánku. Snažte se tedy miminku celkově pomoci nastavit režim. Dopřejte mu různorodé aktivity, nejen čas pro spánek, ale také hru, mazlení a další.

Samozřejmě není možné vše vždy naplánovat, ale i vám se bude lépe fungovat, když budete vědět, kdy asi miminko bude spinkat. Bude pak snazší rozpoznat, kdy se vydat na výlet, nákup nebo procházku.

 

Prostředí

Velice důležité je také samotné prostředí ke spánku, které by mělo být nejen příjemné, ale také bezpečné. Nepřiměřená teplota a oblečení miminka může způsobit, že spinká neklidně.

 

Jak poznám, že chce děťátko spát?

Přetažené miminko je něco, čemu se rozhodně chcete vyhnout. Uspávání je pak nekonečné a většinou plné slziček, je tedy dobré pozorovat známky únavy. Pomoci si také můžete sledováním bdělých oken.

 

Psychická pohoda

Je důležitá nejen pro maminku, ale pro miminko, protože naše rozpoložení se přenáší na dítě. Budete-li nespokojená, rozladěná, nervózní, děťátko na tom s největší pravděpodobností nebude jinak. Psychické naladění není banalita a nemělo by být přehlíženo.

 

Tipy na závěr

Podpora spánku kojenců vyžaduje čas, trpělivost a citlivost k potřebám miminka. Každé děťátko je jiné, proto je důležité to nevzdávat, zkoušet a přijít na to, co zrovna u vás bude fungovat. Nebojte se říci o pomoc ostatním členům rodiny. Není to ostuda, máte nárok na odpočinek a neznamená to, že byste měly své miminko méně rády.

Velmi nápomocné, ať už ohledně režimu dětí, brzkého ranního buzení nebo spánkové regrese a mnoho dalších, vám mohou být také e-booky a audioknihy o spánku dětí vydané certifikovanými spánkovými poradkyněmi. Jistě zde najdete veškeré odpovědi na své nevyřčené otázky.

Co pomáhá při uspávání miminek vám?

ČTĚTE TAKÉ:  Proč nakupuji přes PlnouPeněženku.cz