Nejoblíbenější knihy o běhání v roce 2024

od | Říj 9, 2020 | Jsem máma, Teorie běhu | 1 komentář

Aktualizováno 9. 10. 2020

Covidové období je pro všechny náročné. Negativní zprávy, katastrofické scénáře a často nelogická opatření rostou jako houby po dešti. Není nic lepšího, než se zavrtat pod deku s pěknou knížkou v jedné a sklenkou kvalitního vína v druhé ruce. Protože už uplynul nějaký čas od napsání tohoto článku, rozhodla jsem se jej aktualizovat a doplnit nové tituly, které stojí za přečtení. Pokud mi tu nějaký chybí, neváhejte mi napsat název dolů do komentářů nebo pod příspěvek na Facebooku.

V dnešní době už jsou na trhu desítky běžeckých knížek. Ať už se jedná o teorii běhu, autobiografické příběhy běžců nebo smyšlené běžecké příběhy. Pojďme se podívat, co běžci nejraději čtou…

Doplňte svou běžeckou knihovnu

Odjakživa jsem byla velký čtenář a ač byla má vášeň pro tiskařskou čerň okolnostmi často potlačována, dodnes si ráda s knihou v ruce zalezu pod peřinu a plně se ponořím do napínavého příběhu. Mám doma i pár běžeckých knížek. Teoretických, autobiografických i výpravných. Na článku se velkou měrou podíleli fanoušci FB stránky MARATONmama, kteří posílali své tipy na oblíbené běžecké knížky. Tímto jim všem děkuji! A teď už se pojďme vrhnout na to čtení.

relax

Není nad nohy na stole a knihu

 

René byl ještě před deseti lety jedním z tisíců rekreačních běžců. Pak se ale ocitl na sedadle spolujezdce v autě, které se střetlo s protijedoucím vozidlem a vše se změnilo. Od lékařky si vyslechl mrazivý ortel: „Nikdy už běhat nebudete.“ Navzdory všem prognózám po devíti měsících zdolal maraton. Od té doby běhá každý den, někdy i 32 maratonů za měsíc…

Krize středního věku, 20 kg nadváhy, nejlepší kamarád cheeseburger a kobliha. Jak z toho ven? Jít to rozběhat. A zjistit, že jste uběhli skoro maraton. Nevadí, že je vám 40+, i tak se můžete stát jedním z TOP triatlonistů světa.

Tohle je kniha o běhání. Ale hlavně o koblihách a Nutelle. Je to kniha o obžerství, marnivosti, extázi. Je to kniha o všech těch krásných i strašlivých důvodech, které nás každé ráno vyhání z postele do pekla deště a krupobití, ale i do sluncem ozářených, rosou vlahých stezek.

Před pár lety byli bosí běžci považováni za extremisty i dnes se na ně většina lidí stále kouká skrz prsty. Michael Sandler patří mezi průkopníky bosého běhání, a proto je právě on ideálním průvodcem. Srozumitelně popisuje základní techniku bosého běhání. Od detailního rozboru cviků na posílení chodidel přes nácvik běžeckých dovedností až ke kompletní přípravě na svobodný pohyb po všech myslitelných površích.

Bob Larsen se stal legendou. Trenér běžců na dlouhé tratě začínal jako kouč na střední škole v šedesátých letech 20. století, neortodoxní metody ale posunuly jeho svěřence na národní scénu. Běhání na doraz je strhující vyprávění o Larsenově cestě, kdy dovedl svoje běžce – profesionální i rekreační – na úroveň, o které ani nesnili.

 

Také zjišťujete, že obvyklé příručky pro začátečníky jsou přecpány až moc technickými detaily a radami, které vy ve vaší situaci nikdy nepoužijete? Nevěště hlavu – je tu běhání pro každého. Tedy i pro vás! Ať už hledáte nejsnazší způsob, jak začít běhat jen tak pro zábavu, pro zdraví, anebo se pustit rovnou do závodění, právě pro vás je zde pro tato knížka z edice obecných příruček řady „Pro každého“.

 

Běžci mívají sladké začátky. Jsou napumpováni euforií, žádná překážka není dost vysoká. Jenže po pár letech a tisícovkách kilometrů může váš vnitřní motor začít chladnout, až se úplně zastaví. Znovu ho nahodit není vůbec snadné. Poslední, co v takové chvíli potřebujete slyšet, jsou průpovídky, že věk je jenom číslo a že když člověk opravdu chce, dokáže všechno. Musíte na to jinak. Naštěstí nikdy nejste sami. Jsou tu kamarádi, kteří vám na trati symbolicky udávají tempo a směr.

 

 

______

1. Born to run (Zrozeni k běhu)

Christopher McDougall

Nejvíce zmiňovanou knihou mezi běžci je téměř povinná běžecká četba Born to run. Chris v ní popisuje nejen radosti a útrapy ultramaratonských běžců, ale i kmen Tarahumarů – tajemných běžců z rozpáleného Mexika, se kterým se setkal na tamním ultramaratonském závodu v Měděných kaňonech.

Pokud dáváte přednost audioknihám, můžete si tuto publikaci poslechnout od Jaroslava Duška. Ke stažení ZDE.

Born to run

Zrozeni k běhu

 

2. Škorpilova škola běhu

Miloš Škorpil

E-kniha k dispozici ZDE.Další velmi oblíbenou knihou je kniha známého českého běžce a propagátora běhu Miloše Škorpila: Škorpilova škola běhu. V ní se dozvíte vyčerpávající informace o trénincích, výživě, relaxaci i přípravě na závody. Jedna kapitola je speciálně věnovaná ultraběhům, kterým Miloš Š. věnoval podstatnou část své běžecké kariéry.

Další knihy Miloše Škorpila:

Jak uběhnout maraton za sto dní

Šťastný života běh

Modrá knížka o běhání a o životě

Skorpilova skola behu

Škorpilova škola běhu

 

3. Jez a běhej

Scott Jurek

Jez a běhej je další autobiografická kniha ultramaratonce. A ne jen tak ledajakého. Scott Jurek dvakrát vyhrál Badwater Ultramarathon, 217 km dlouhou cestu Údolím Smrti. Nedávno vytvořil americký rekord v běhu na 24 hodin, kdy urazil 266 kilometrů. V knížce najdete praktické rady a vědecké poznatky k tréninku i Scottovy oblíbené recepty z rostlinných surovin.

jez a behej

Jez a běhej

4. Můj dlouhý běh

Daniel Orálek

 

Další oblíbenou knížkou běžců je autobiografie jednoho z našich nejznámějších ultramartonců Daniela Orálka – Můj dlouhý běh. V ní se dozvíte, jak a kdy se Dan k běhání vůbec dostal, jak v juniorských letech hledal svou optimální závodní délku, kterou postupně prodlužoval až se dostal na slavný Spartathlon.

Tuto knížku jsem poslouchala v audioverzi při svý dlouhých bězích a zaujal mě především rozdíl mezi běháním dříve a dnes, kdy máme na všechno sporttestery, spoustu odborné literatury, internet a také funkční běžecké oblečení. Je zajímavé si uvědomit, že dřív měli běžci v trénincích zcela jiné podmínky, a přesto jim to běhalo skvěle. Ne-li lépe než současníkům.

No a samozřejmě je zde barvitě popsaný život ultramaratonce.

Muj dlouhy beh

Můj dlouhý běh

 

5. Když běhá žena

Alexandra Heminsley

Zejména běžkyně doporučují knihu Když běhá žena. I já jsem jí četla, takže mohu potvrdit, že je to vtipný příběh jedné ženy-běžkyně, která se po nelehkých začátcích vyběhala až k pěti maratonům. Po přečtení této knihy musí snad každá žena dostat chuť zaběhat si.

Kdyz beha zena

Když běhá žena

 

6. Deník běžkyně v nejlepších letech

Zuzana Součková

 

Zuzku Součkovou možná znáte z některých běžeckých FB skupin (Báječné ženy v běhu), ale možná netušíte že o svých běžeckých začátcích napsala knížku.

Deník běžkyně v nejlepších letech je tedy o tom, jak s během začínala – těsně před padesátkou! Aby dokázala všem (ženám), že i v pokročilém věku je možné vypracovat se v kvalitního bežce, který zvládne půlmaratony, maratony, 24hodinové běhy, ale i terénní triatlony a horské běhy.

Denik bezkyne

Deník běžkyně v nejlepších letech

 

 

7. Běhání s Keňany

Finn Adharanand

Ač byste to podle autorova jména neřekli, je to Brit. Brit, který se vydal do Keni, aby zjistil, proč zrovna odsud, z jednoho jediného kmene, pochází ti nejlepší běžci světa. Běhání s Keňany je tak další autobiografií běžce-spisovatele, který se o své poznatky chce podělit se širokou běžeckou veřejností.

E-kniha ZDE.

Behani s Kenany

Běhání s Keňany

 

8. Prostě běž

Eduard Kožušník a Eva Fryšarová

Dále fanoušci na FB doporučovali běžeckou příručku Prostě běž plnou rad, tipů, triků a vychytávek pro začínající běžce. Po úspěšném druhém vydání Edovi a Evče vyšla běžecká kuchařka Prostě jez.

pb

Prostě běž

 

9. Maraton a jiné pošetilosti

Luboš Brabec

Pokud se u běžeckého čtení chcete pobavit, běžci doporučují knížku plnou vtipných běžeckých sloupků Maraton a jiné pošetilosti. V šestatřiceti kapitolách se dozvíte to nejdůležitější o současném největším fenoménu – o běhu. Myslím, že se ve spoustě situacích najde každý rekreační běžec, který běhá především pro radost.

Maraton a jp

Maraton a jiné pošetilosti

10. Ultramaratonec

Charlie Engle

Další zajímavě vyhlížející knížka je Ultramaratonec od Charlieho Engla. Ten se po deseti letech závislosti  na alkoholu a tvrdých drogách dostal na dno a rozhodl se abstinovat. Jeho novou závislostí se stal běh, který mu dáse říct zachránil život. Přes maratony se dostal k ultramaratonům, díky kterým se dostal do nelítostných koutů zeměkoule.

Píšu si tuhle knížku na seznam knih k přečtení (už je pěkně dlouhý :-D).

 

ultramaratonec

Ultramaratonec

Další běžecké knihy, které stojí za zmínku

www.martinus.cz

Běžecké knížky jako motivace i relax

Pro běžce má četba trojí velký význam. Zaprvé je to super forma relaxace po náročném tréninku. Miluju naložit se po doběhu s knížkou do horké vany plné voňavé pěny. Nebo si uvařit dobrý čajík, hodit nohy nahoru a listovat běžeckými stránkami (kéž by se mi to zase někdy poštěstilo).

Zadruhé mohou běžecké knížky skvěle posloužit jako motivace v dobách, kdy vás běh přestává bavit, musíte se do tréninku nutit nebo nevidíte důvod, proč znovu vyběhnout. Funguje to výborně!

A zatřetí je to samozřejmě edukační funkce, kdy se o běhu dozvídáme i něco z teorie (jak trénovat, co jíst před a po tréninku, co je došlap, běžecká abeceda atd.).

knihyy

Knihy jsou relax

A co ke čtení běžeckých knížek vede vás?

Máte oblíbenou nějakou běžeckou knížku, která není uvedená v seznamu?

Podělte se o ní s námi. 

ČTĚTE TAKÉ:  Pojďte si zazávodit s Kilpi sobíkem + SOUTĚŽ o startovné