Jak vybrat běžecký pás (guestpost)

od | Čvc 22, 2020 | Běhám, Teorie běhu | Žádné komentáře

Běžecké pásy jsou vítaným doplňkem pro všechny běžce, kteří plánují svůj tradiční trénink čas od času zpestřit během v uzavřeném prostoru a nechtějí utrácet vstupné za přeplněná fitness centra. Následující článek vám ve stručnosti poodhalí, na jaké parametry byste se měli při výběru běžeckého pásu zaměřit, a jak postupovat při nákupním rozhodování.

Typ pohonu

Elementární dělení běžeckých pásů závisí na typu jejich pohonu. Jednodušší a levnější variantu nabízejí běžecké pásy bez motoru, které musíte rozpohybovat vlastními silami. Poté musíte při běhu udržovat zhruba konstantní rychlost. Je tedy patrné, že vzhledem ke zmíněným vlastnostem nejsou bezmotorové pásy příliš v oblibě a na trhu jednoznačně dominují pásy motorové.

Ty disponují vlastní pohonnou jednotkou, která uvádí pás do pohybu, a díky tomu je možné regulovat rychlost, určovat sklon a využívat dalších funkcí. Pásy s motorem samozřejmě musí být zapojeny do elektrické sítě.

Výkon motoru

Za předpokladu, že se rozhodnete využívat obvyklou variantu pásu s elektrickým motorem, budete stát před volbou, jak výkonný motor zvolit. Výrobci obvykle udávají hodnoty týkající se výkonu motoru pásu v koňských silách (HP). Pro chůzi nebo pomalejší klus stačí výkon okolo 1 až 2 HP, pro běh volte raději výkon motoru okolo 4 HP a více.

Nosnost

Nosnost běžeckého pásu

Pozor na nosnost běžeckého pásu

Při výběru nového pásu je nutné zohlednit také přibližnou tělesnou hmotnost běžce, který ho bude využívat. Nosnost běžeckého pásu determinuje, jak velkou váhu je pás maximálně schopný unést pro bezproblémový provoz. Vždy volte nosnost tak, aby přinášela alespoň 20% rezervu k váze běžce. Docílíte tím správného chodu pásu a můžete také výrazně prodloužit jeho životnost.

Odpružení

Odpružení běžeckého pásu může ulevit tvrdým dopadům chodidel na běžeckou plochu a šetřit tak vaše klouby. Z tohoto důvodu je volba pásu s odpružením důležitá především pro běžce, kteří hodlají pás využívat intenzivněji.

Jednotlivé odpružovací systémy pak mezi sebou přinášejí poměrně výrazné odlišnosti. Více se tomuto tématu věnuje například tento článek Jak vybrat běžecký pás.

 

Běžecká plocha

Zásadním parametrem, který ovlivňuje kvalitu běžeckého pásu, je běžecká plocha. Jedná se o tu část pásu, která je v přímém kontaktu s vašimi chodidly, a proto není dobré její vlastnosti podceňovat. Nejdůležitějšími konkrétními parametry, které byste poté měli v této perspektivě zohlednit, jsou rozměry a sklon běžecké plochy.

 

Možnosti ovládání

Ovládání běžeckých pásů se liší podle úrovně jejich vyspělosti. Ta jde většinou ruku v ruce s pořizovací cenou. Obecně platí, že nejjednodušším a také nejlevnějším způsobem ovládání jsou tlačítka „plus a minus“, která umožňují pohotově regulovat rychlost běhu. Pásy z vyšších cenových kategorií disponují navíc displeji.

U nejvyspělejších modelů můžete někdy najít displeje s dotykovou plochou, které umožňují pohotovější ovládání. Samostatnou kapitolou jsou pásy, které umožňují automatické nastavování sklonu a rychlosti pásu podle toho, jakou vám naměří přístroj srdeční aktivitu.

 

ovladani bezeckeho psau

Pokročilé ovládání běžeckého pásu

 

Další funkce

Většina novodobých běžeckých pásů má samozřejmě mnohem více funkcí než jen jednoduché upravování rychlosti a sklonu. U pokročilejších produktů se tak můžete těšit například na audiosystém, ventilátor nebo možnost propojení s vaším chytrým telefonem. Doporučujeme vždy pečlivě nastudovat, jakými konkrétními funkcemi vybraný pás disponuje, protože ve vybavenosti jsou mnohdy mezi jednotlivými modely velmi zásadní rozdíly.

Autor: Adam Boček, marketingový specialista portálů Arecenze.cz a Vybero.cz.

Běháte doma na běžeckém pásu?
Nebo upřednostňujete fyzické aktivity na čerstvém vzduchu?

ČTĚTE TAKÉ:  Novinka na trhu - Kilpi kompresky