Musaka z cukety

od | Srp 8, 2022 | Jím, Peču, Vařím

Pravou řeckou musaku jsem poprvé ochutnala na loňském treku po jižním pobřeží Kréty (viz foto níže). A stejně jako ostatní pokrmy, které jsem tam vyzkoušela, si musaka získala své místo v mém labužnickém srdci. A tak když jsem o víkendu od kamarádky dostala obří cuketu, hledala jsem, co z ní upeču. No a musaka byla jasná volba. Přikládám (nikoli vlastní) recept na tuhle cuketovou mňamku.

řecká musaka z cukety

Řecká musaka – co to je

Musaka (nebo také moussaka, musakka, musaca) je tradiční zapékaná pochoutka, která je typická pro oblast Balkánu, zejména Řecka, a Blízkého Východu. Základem musaky je kvalitní mleté maso (nejčastějí jehněčí či hovězí), zelenina (lilek, cuketa, rajčata) a bešamelová omáčka. Variant musaky existuje celá řada. Základ je však vždy stejný. Někdo místo lilku či cukety používá brambory.

Co se týče koření, tak to se v receptech liší oblast od oblasti. Základem pro správnou vůni musaky je skořice a muškátový oříšek. Někde do musaky přidávají i červené víno a sýr (parmezán, graviéra, kozí sýr). Fantazii se meze nekladou, takže můžete experimentovat a pokaždé si musaku připravit trochu jinak. Já osobně dávám před lilkem přednost cuketě (teplý lilek 🤢) a místo jehněčího, které taky úplně nemusím, používám hovězí maso.

 

Suroviny na musaku:

  • 1,5 kg cukety (nakrájené na 0,5 cm kolečka či kostičky)
  • 3-4 ks čerstvých rajčat
  • 500 g mletého maso
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrnek vody
  • mletý pepř
  • tuk
  • sůl
  • skořice
  • dle chuti: chilli, sladká paprika

Suroviny na bešamel:

  • 3 PL (přepuštěného másla)
  • 5 PL hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 750 ml mléka
  • muškátový oříšek

Postup:

1. Cuketu nakrájíme na kolečka o šířce cca 0,5 cm. První polovinu cuketových koleček vyskládáme na dno pekáče. Na rozpálené pánvi si osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso a opékáme, než se vydusí na tuk. Podle chuti okořeníme (sůl, pepř, česnek, skořice, oregáno). Přidáme rajčátka nakrájená na malé kostičky a chvíli podusíme. Když je masová směs hotová, rozprostřeme ji na vyskládanou cuketu a překryjeme druhou půlkou cuket nakrájených na kolečka. Lehce podlejeme vodou a dáme péct zhruba na 45 min při 200 °C.

2. Na bešamel si v hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a nechte zasmahnout. Potom postupně přilévejte a pečlivě rozmíchávejte mléko (aby nevyznikly hrudky). Osolte a přidejte špetku muškátového oříšku. Bešamel nechte povařit cca 10 minut (do zhoustnutí). Chcete-li, můžete do bešamelu zamíchat výše zmíněný nastrouhaný sýr.

3. Po 45 minutách zalijte musaku bešamelem a nechtě zapékat dalších cca 10 minut.

 

musaka

 

Je to jeden z nejjednoduších receptů na musaku, trošku jsem si ho přizpůsobila podle sebe, ale věřím, že si na něm pochutnáte i vy. Dejte mi pak vědět. 

Pokud byste chtěli zkusit z cukety i jiné recepty klikněte SEM.

ČTĚTE TAKÉ:  Skvělý bezlepkový low carb chleba na sváču i k večeři