Vyzkoušejte lahodné cukeťáčky (bramboráky z cukety)
Cuketa potřetí – je to prostě geniální potravina. Můžete ji vařit, smažit, grilovat, péct. Připravíte ji naslano i nasladko. A navíc je totálně ZDRAVÁ a FITNESS . No co můžeme chtít víc? Dnes se podíváme na cuketové bramboráčky – cukeťáčky. Ty jsou skvělou zdravější alternativou tradičních bramboráků. A pozor! Chutnaly i mým třem chlapům a to je co říct. Jen jsem jim je málem sežrala dřív, než se k nim dostali . Miluju je na první ochutnání!
Suroviny:
- cca 600 g nastrouhané a odšťavněné cukety
- 1 menší cibule
- 2 mladé mrkve
- 5 stroužků česneku
- 2-3 vejce
- majoránka (nebojte se použít jí víc)
- sůl, pepř, můžete dát i drcený kmín
- podle potřeby špaldová nebo ovesná mouka (cca 2 polévkové lžíce)
Tip: Poměry jednotlivých surovin se mohou lišit v závislosti na šťavnatosti cukety, typu mouky atd. Mouku přidávejte podle konzistence těsta. Mně s ní trochu ujela ruka, takže jí tam bylo více než jsem chtěla, ale nakonec byly cukeťáčky geniální. Udělejte jeden dva vzorky a podle chuti dolaďte zbytek směsi.
Postup:
Nejdříve si do cedníku najemno nastrouhejte větší cuketu (cca o 200 g těžší než je uvedeno v receptu). Trochu posolte a než si nepřipravíte zbytek ingrediencí nechte „vypotit“ (klidně i 20 – 30 minut). Před použitím můžete ještě ručně vymačkat přebytečnou vodu.
Mezitím si nákrájejte cibuli nadrobno, nastrouhejte mrkev najemno, oloupejte a utřete česnek a přichystejte si pánev s olejem na smažení nebo plech s pečicím papírem a předehřejte troubu na 180° C. Záleží jak zdravou variantu si zvolíte.
Když nám z cukety vyteče přebytečná voda, ještě ji lehce promačkáme a můžeme ji smíchat s ostatními surovinami. Mouku dejte jako poslední. Těsto necháme chvíli odstát. Většinou se na povrchu objeví ještě trochu vody. Odeberte ji a pusťte se do smažení, nebo pečení.
Já jsem cukeťáčky smažila na trošce oleje a byly boží! Dělala jsem menší kolečka (takové lívanečky), aby se cukeťáčky lépe jedly a nerozpadaly se. Po vytažení z pánve je dejte na ubrousek, abyste se zbavili přebytečného tuku.
V horkovzdušné troubě pečeme cca 20 minut – záleží na konkrétní troubě, ta moje peče jako ďas.
Cukeťáčky můžete servírovat jako hlavní jídlo i přílohu.
Tip2: Do směsi můžete přimíchat i najemno nastrouhaný tvrdý sýr.
Dobrou chuť !
Tyhle hrozně miluji, ale na to kuchtění vůbec nejsem 😀 🙂
Ejnets v Lisabonu | instagram: EJNETS
Tak tady to naštěstí moc kuchařského umění nevyžaduje 😂
Za poslední dva týdny jsme už z cukety měli všechno, jen tohle ne. Vyzkouším. Díky za inspiraci.
No není zač :-). Jsem ráda, že se recept dostane z naší kuchyně dál do světa 😉