Vyzkoušejte lahodné cukeťáčky (bramboráky z cukety)

Vařím | 4 komentáře(ů)

Cuketa potřetí – je to prostě geniální potravina. Můžete ji vařit, smažit, grilovat, péct. Připravíte ji naslano i nasladko. A navíc je totálně ZDRAVÁ a FITNESS . No co můžeme chtít víc? Dnes se podíváme na cuketové bramboráčky – cukeťáčky. Ty jsou skvělou zdravější alternativou tradičních bramboráků. A pozor! Chutnaly i mým třem chlapům a to je co říct. Jen jsem jim je málem sežrala dřív, než se k nim dostali . Miluju je na první ochutnání!

 

Suroviny:

Cuketka

Cuketky

  • cca 600 g nastrouhané a odšťavněné cukety
  • 1 menší cibule
  • 2 mladé mrkve
  • 5 stroužků česneku
  • 2-3 vejce
  • majoránka (nebojte se použít jí víc)
  • sůl, pepř, můžete dát i drcený kmín
  • podle potřeby špaldová nebo ovesná mouka (cca 2 polévkové lžíce)

 

Tip: Poměry jednotlivých surovin se mohou lišit v závislosti na šťavnatosti cukety, typu mouky atd. Mouku přidávejte  podle konzistence těsta. Mně s ní trochu ujela ruka, takže jí tam bylo více než jsem chtěla, ale nakonec byly cukeťáčky geniální. Udělejte jeden dva vzorky a podle chuti dolaďte zbytek směsi.

 

Postup:

Nejdříve si do cedníku najemno nastrouhejte větší cuketu (cca o 200 g těžší než je uvedeno v receptu).  Trochu posolte a než si nepřipravíte zbytek ingrediencí nechte „vypotit“ (klidně i 20 – 30 minut). Před použitím můžete ještě ručně vymačkat přebytečnou vodu.

Mezitím si nákrájejte cibuli nadrobno, nastrouhejte mrkev najemno, oloupejte a utřete česnek a přichystejte si pánev s olejem na smažení nebo plech s pečicím papírem a předehřejte troubu na 180° C. Záleží jak zdravou variantu si zvolíte.

Varime z cukety

Vaříme mňamky z cukety

Když nám z cukety vyteče přebytečná voda, ještě ji lehce promačkáme a můžeme ji smíchat s ostatními surovinami. Mouku dejte jako poslední. Těsto necháme chvíli odstát. Většinou se na povrchu objeví ještě trochu vody. Odeberte ji a pusťte se do smažení, nebo pečení.

Já jsem cukeťáčky smažila na trošce oleje a byly boží! Dělala jsem menší kolečka (takové lívanečky), aby se cukeťáčky lépe jedly a nerozpadaly se. Po vytažení z pánve je dejte na ubrousek, abyste se zbavili přebytečného tuku.

V horkovzdušné troubě pečeme cca 20 minut – záleží na konkrétní troubě, ta moje peče jako ďas.

Cukeťáčky můžete servírovat jako hlavní jídlo i přílohu.

 

Tip2: Do směsi můžete přimíchat i najemno nastrouhaný tvrdý sýr.

Hotove cuketacky

Hotové cukeťáčky

Dobrou chuť !

ČTĚTE TAKÉ:  Tipy pro běžce: Jak přežít běhání v tropických teplotách