Jaký byl můj běžecký rok 2017? Rozmanitý, úspěšný, ale mnohdy i vrtkavý

Běhám | Žádné komentáře

Není čas ztrácet čas, takže loňský rok projedu jen stručně.

Leden

114 km/9 běhů

Leden začal fajnou akcí Rozběháme Česko, které jsem se účastnila poprvé a poznala díky ní několik fajných běhniček. Kromě dalších výběhů jsem, povzbuzená vánočním dárkem (viz foto), začala s tréninkem síly. S mužem jsme si objednali 20 kg činek, hrazdu a já se znovu vrátila k výzvám od Jilian Michaels.

Lednové články:

poukaz

Poukaz na Heroes Race

Únor

122 km/11 běhů

V únoru jsme na blogu pekli, dali si „Den půlmaratonu“ a léčili se během za pomoci endorfinů. Dál jsem pokračovala s Jilian Michaels (poprvé jsem se dostala až do 3. levelu!), přidala jsem i švihadlo a nadšení ze cvičení mě neopouštělo, narozdíl od dvou kil na váze :-). Taky jsem díky krásnému počasí poprvé vyběhla i s prckem v kočárku, jarní sezóna zahájena 🙂.

beny

bennycristo.com

Poprvé od chvíle, kdy jsme se stali dvojnásobními rodiči, jsme měli hlídání, takže jsem s mužem vyrazili do kina. Na co? No přeci na 50 odstínů božského Christiana Greye 😀! A aby nebylo té kultůry málo, tak jsme s Janičkou vyrazili na ještě božejšího Bena 😍!

 

Únorové články:

 

vanocka-upecena

Hotová štola – mňam!

Březen

144 km/12 běhů/3 závody/1 osobák

Březen se nesl ve znamení ligových závodů. Ludgeřovická patnáctka, Kobeřická dvacítka a Jarní desítka. V posledním zmíněném jsem si vylepšila svůj PB na 48:40 😍. V takové zlepšení jsem ani nedoufala, předchozí nejrychlejší desítku jsem měla za nějakých 55 minut, takže to bylo krásné překvapení. A dodnes jsem ho nepřekonala. 

Kobeřickou dvacítku jsem běžela s Janičkou, která mě neskutečně táhla, takže i tady padl krásný čas 1:46:42.

Dál jsem pokračovala v přeměně svých tukových zásob na svalové a pustila jsem se do pekelné výzvy Insanity! Kdo nezná, může být rád. Kdo zná, určitě se teď orosil 😁.

A na konci měsíce jsem si střihla svůj doposavad nejdelší běh26km výlet ke tchánovcům a převýšením cca 450 m. V cíli radost obrovská!

Březnové články:

kilpi-ponozky

A taky se testovalo

Duben

139 km/12 běhů/3 závody/1 první místo

Kralovny Behu s TQM

Královny Běhu s TQM

I v dubnu se závodilo. Nejdřív v mém rodném městě (Rychnov n. Kn.), kde se konal první ročník Jarního půlmaratonu. Pak v mém současném bydlišti v Opavě, tam jsem vyhrála ve své kategorii 1. místo a posledním dubnovým závodem byla Štěpánkovická 12.

Kromě běžeckých závodů jsme s rodinkou absolvovali i Závody kočárků, kde jsme vyhráli tři první místa ze čtyř kategorií 😂. Sranda byla 😂.

No a opět jsem protáhla dlouhý běh, tentokrát na krásných kulatých 30 km 😍. Takže zbývá už „jen“ 12 km…

 

Jarni pulmaraton

Posledních pár metrů brutálního půlmaratonu 🙂

Květen

160 km/16 běhů/3 závody/1 první místo

Do května moje běžecká forma viditelně rostla. Postupné navyšování měsíční kilometráže, běh s kočárkem, domácí posilování a střídání různých typů běhu byla očividně správná cesta (měla bych se z toho poučit). Závodní tempo i na delších tratích se blížilo k 5 min/km.

Vrchol jarní přípravy se odehrál 27. května na Hlučínském půlmaratonu. Je to půlmaraton, který měří cca 22,2 km a já ho dala za krásných 1:57:58. Konečně jsem dala první závodní půlku pod dvě hodiny a ještě k tomu z toho bylo první místo v kategorii a druhé ženské umístění celkově 😍😍😍! Prostě TOP závod celého roku! Už se těším na další ročník.

Pro blog byl květen také zlomový, jelikož dostal svou vlastní doménu a nový, lepší facelift!

Květnové články:

S mazlikem

S nej běžeckým parťákem!

Červen

56 km/3 závody/1 antibiotika

V červnu šla veškerá pětiměsíční snaha do kopru 😢. Společně s dětma jsem úspěšně onemocněla, vyzbedla si antibiotika a 14 dní jsem neběhala. Co bylo horší, 11. června se konal poslední ligový závod sezóny 😢. Sice už jsem nemohla změnit své pořadí, ale běžet jsem ho chtěla. Do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli po těch ATB běžet, nebo ne… Jak to dopadlo se dozvíte v článku níže 🙂.

O týden později jsem absolvovala svůj první překážkový běh – Heroes race! Nejlepší červnové běhy byly ale ty, které se odehrávaly „brzy“ ráno na pláži v italském Lido Adrianu.

Červnové články:

posledni prekazka

Trénink na poslední překážku Heroes Race

Červenec

141 km/14 běhů

Po červnové krizi přišel trochu lepší červenec. Běh jsem prokládala kolem, poprvé jsem zkoušela pyramidové intervaly, bosoběh, poprvé jsem běžela 33 km a Garmin mi v rámci reklamace poslal nový kus hodinek. Kromě toho probíhala i Letní výzva pro srdcaře.

Jo a na Instagramu mi jako první olajkoval fotku Jirka Homoláč 😍!

 

Červencové články:

Cyklovylet

Cyklovýlet s naším fešákem

Srpen

144 km/16 běhů/2 závody

V srpnu jsem vyhrála startovné na RunTour Liberec. Zburcovala jsem kvůli tomu svého taťku, aby nám pohlídal kluky. Bylo to jeho první hlídání a ještě k tomu přes hned přes noc 😁. Ale všichni tři se s tím poprali skvěle. A my s manželem mohli vyrazit na mini závodní dovolenou do 500 km vzdáleného Liberce 😁. Krásná trasa, na které jsem bojovala nejen s kopečky, potrápila, ale bylo to super závod.

Během srpna jsem taky koketovala s myšlenkou zkusit nízkosacharidovou stravu. Což je pro mě, pro závisláka na sladkém, celkem výzva. Tak jsme to na konci srpna zkusili… Chyba byla, že po týdnu bez cukru mě čekal závod, na který jsem se těšila – Breda City Trail Opava.  No, už jsem chytřejší.

Srpnové články:

Intervaly

Pyramidové intervaly s miláčkama

Září

140 km/13 běhů/3 závody/2 první místa

Začátkem září se v Opavě už tradičně běžela Opavská míle, tentokrát bez aktivní účasti Jakuba Holuši. Já si zlepšila předloňský čas o 31 vteřin, takže spokojenost. Taky jsem zahájila druhou tisícovku. A chvíli pobíhala ve svém fotogenickém rodišti.

V druhé půlce září se rozjel nový ročník Prajzsko-opavské ligy, ve které se mi nebývale začalo dařit 😁. Dva závody a dvě první místa. Pecka. V Mokrolazeckém přespolňáku dokonce první žena. Tak má vypadat začátek ligy!

 

Záříjové články:

Kilpi batoh v behu

S Kilpi batůžkem v pohodě kolem světa a ještě dál!

Říjen

175 km/18 běhů/5 závodů/1 druhé místo/1 osobák

Co víkend, to závod. Náročný říjen začal úspěšně, když jsem si na patnáctikilometrovém Fachman krosu doběhla pro druhé místo. Následoval Krosový přebor Přerovec, nejteěžší trailový závod v okolí, pětikilometrový Slavkovský lesík, veleúspěšný Kobeřický půlmaraton (osobák 1:47!!) a mimoligový Závod při GP Pepa.

 

Říjnové články:

mame to za sebou

Kompresky Drillo v akci

Listopad

146 km/10 běhů

V termínu dalšího ligového závodu (11.11.) jsme měli velkou rodinnou oslavu někde u Prahy, takže jsem běhala jen sama nebo s kočárkem. A v podstatě tím neplánovaně skončilo mé letošní (resp. loňské) závodění. 

 

Listopadový článek:

 

Cil je dulezity

Je důležitý mít svůj cíl

 

 

Prosinec

131 km/12 běhů

A jsme v cíli. To ten rok utekl. Původně jsem měla ještě jednou závodit v lize, ale nějak jsem se s manželem nestihli vrátit včas z relaxně-romantického víkendu v Rožnově ❤️. A navíc jsem už od listopadu bojovala s ukrutnou bolestí holení, takže bylo asi dobře, že jsme se opozdili. Nakonec mi pomohl zhruba týdenní klid bez běhu, tejpy a geniální reflexní masáž nohou.

K běhu jsem nově přidala TRX cvičení. Ne teda takové to domácí lážo-plážo, které jsme s manželem aplikovali na jaře. Ale pořádný hromadný nášup v tělocvičně, po kterém mě pokaždé ukrutně bolela jiná část těla. A ve finále to asi byla příčina oné bolesti holení. Jiný pohyb, zapojení jiných svalů, úlevové polohy při běhu a šup, hned z toho byl problém.

No a taky jsem v prosinci kašlala na jídelníček (před Vánoci to přece nemá smysl), takže mám krásných 5 kg nahoře. Jupí 🤓! A mám dalšího půl roku co shazovat 😂.

No a nesmím zapomenout na hodné pány z Garmin.cz, kteří mi zapůjčili jejich novinku hodiny Garmin vívoActive 3, na které pro vás chystám recenzi, tak se těšte 😉.

 

Prosincové články:

 

GVA3

Garmin vívoActive 3 v testování

 

 

Tak to byl můj rok 2017. Původně se mi do toho přehledu moc nechtělo, ale teď jsem ráda, že jsem si ho udělala. Budu se snažit zopakovat úspěch jarních tréninků, kdy šla kila dolů a běžecká forma nahoru. Nic jiného mi ani nezbývá, když si chci letos zaběhnout ten MARATON. Abych konečně byla ta pravá MARATONmama 🙂…

 

Přeji nám všem, ať nám to běhá, málo skřípe, a hlavně ať jsme zdraví! Bez toho by to totiž nešlo 😘.

Děkuji za vaši přízeň.

MARATONmama

ČTĚTE TAKÉ:  Kobeřický půlmaraton aneb všechno je v hlavě!